Checklist voor de tuin: week #31

Helga Kluiter
|
31/07/2023
dahlia's koppen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in augustus: week 31?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in augustus: week 31

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Egels in je tuin voeren

Lees verder na de advertentie

 • Egels moeten hun buikje goed rond eten om vetreserves op te bouwen voor hun winterslaap. Zet daarom voer neer dat uit vlees bestaat, bijvoorbeeld kattenbrokjes (bij voorkeur kipsmaak). Zet ook steeds wat water neer, maar geef absoluut geen melk: daar kunnen egels ernstig ziek van worden.

Kamer- en kasplanten

Crassula bladstekken
 • Neem bladstekken van vetplanten zoals Echeveria, Crassula (foto) en Sedum-soorten. Breek wat blaadjes af en leg ze in een potje of schaaltje met wat zaaigrond. Benevel ze wekelijks met een plantenspuit. Na een tijdje zullen er wortels ontstaan en vervolgens een nieuw plantje.
 • Als je een kas hebt, kun je nog steeds kleinblijvende stambonen zaaien, zodat je in de herfst kunt oogsten.

Kweken

rododendron
 • Controleer of je groenblijvende bloeiende struiken zoals camellia’s en rododendrons deze maand voldoende water krijgen, zodat de knoppen voor volgend jaar zich goed kunnen ontwikkelen. Zeker als ze beschut staan is regenwater in de zomer niet altijd voldoende.
 • Wil je niet dat uitgebloeide vaste planten zichzelf uitzaaien, verwijder dan op tijd de verwelkende bloemen, voordat ze zaad zetten.

Moestuin

sla zaaien in augustus
 • Zaai sla in zaaitrays voor, zodat je ze later deze maand kunt uitplanten en vanaf het najaar kunt oogsten. Een kropsla zoals ‘Arctic King’ (ook verkocht als ‘Nansen’s Noordpool’) kan buiten zelfs overwinteren tot temperaturen van -10 graden.
 • Zaai kruiden zoals peterselie, koriander en kervel nu voor, zodat ze in de winter in je keuken voor een raam verder kunnen groeien.

Snoeien

dahlia's koppen
 • Knip om de paar dagen uitgebloeide dahlia’s af, zodat er steeds weer nieuwe bloemen geproduceerd worden. Zo blijft je dahlia bloeien tot de eerste vorst.
 • Door nieuwe, zachte scheuten van fruitbomen af te knippen verwijder je ze als voedselbron voor ziekten en plagen. Bovendien kan er zo meer zonlicht bij je rijpende vruchten komen.

Tuinklussen

compost keren
 • Keer de compost in je compostbakken om de inhoud goed te beluchten en het composteerproces te versnellen.
 • Wil je dit najaar een nieuw gazon inzaaien of leggen, bereid het gebied dan nu voor, zodat de grond tijd heeft om te herstellen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu