Checklist voor de tuin: week #30
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juli: week 30?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De nieuwste checklist vind je hier: Checklist voor de tuin: week #31
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
De tuin in juli: week 30
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
Lees verder na de advertentie
- Net als op land komt onkruid ook in water voor. Met mate is dat ook meestal geen probleem, maar voorkom dat het je vijver en het leven erin verstikt. Haal daarom slierten draadalgen en woekerend kroos uit je vijver.
Kamer- en kasplanten
- Leid de hoofdstengel van komkommers langs steundraden of stokken en nijp de zijscheuten uit vanaf twee bladeren na een bloem of vrucht.
- Blijf je stamtomaten in de kas dieven: verwijder de zijscheutjes die ontstaan in de oksels tussen de hoofdstam en de zijtakken.
Kweken
- Je kunt vergeet-mij-nietjes (Myosotis) zaaien van mei tot september. Zo boots je het natuurlijke proces na van zaden die zich verspreiden en ontkiemen na de voorjaarsbloei. Strooi de zaadjes in gaatjes in je bloembedden of in zaaibakken en plant ze in de herfst uit.
- Neem stekjes van fuchsia’s, siernetels (Coleus), pelargoniums en andere vorstgevoelige vaste planten om je voorraad voor volgend seizoen veilig te stellen. Zet ze in de winter op een vorstvrije plek.
Moestuin
- Bedek koolgewassen met fijnmazige netten om te voorkomen dat koolwitjes hun eitjes (foto) op de bladeren kunnen afzetten.
- Oogst je laatste rabarber en verwijder de bloemstengels die zich beginnen te vormen. Knip die tot aan de basis af, zodat de plant zijn energie niet in het produceren van zaden steekt.
- Geef dorstige planten zoals selderij, bonen, erwten, courgettes, pompoenen en tomaten regelmatig water – zeker als er in jouw regio weinig regen valt of het water snel wegloopt.
Snoeien
- Snoei pruimenbomen bij droog weer, want dan is de kans op besmetting door de loodglansschimmel het kleinst.
- Geef je blauweregen zijn zomersnoeibeurt. Knip de sliertige zijscheuten tot ongeveer 20 cm vanaf de hoofdtakken (circa vijf bladeren vanaf de hoofdtak).
Meer lezen: Blauwe regen snoeien in de zomer doe je zó
Tuinklussen
- Houd in een tuinlogboek bij welke planten je wanneer bemest hebt. Zo voorkom je dat je je planten te veel of te weinig voedt.
- Bewaar de zaden van vaste planten waarvan de zaden inmiddels goed rijp en droog zijn. Verwijder eerst het kaf voor je de zaden opslaat of opnieuw zaait.