Checklist voor de tuin: week #29

Helga Kluiter
|
17/07/2023
lavendel drogen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juli: week 29?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De nieuwste checklist vind je hier: Checklist voor de tuin: week #30

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in juli: week 29

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

Smeerwortelblad is een goede bron van voeding tijdens je planten vakantie
 • Waarom zou je plantenvoeding kopen als je het zelf kunt maken? Zo beperk je de kringloop tot je eigen tuin en bespaar je geld. Kaliumrijke mest maak je van smeerwortel (foto), stikstofrijke mest van brandnetel. Zuurminnende planten geef je af en toe wat koffiedrab en ook met huishoudelijke restjes kun je planten voeden.

Kamer- en kasplanten

neusrot tomaten
 • Geef kastomaten dagelijks water om te voorkomen dat ze uitdrogen, want dat kan later leiden tot gebarsten vruchten en neusrot.
 • Veeg regelmatig de rekken en vloeren van je kas, zodat er geen rommel blijft liggen. Zo krijgen ziekten en plagen minder kans om zich te ontwikkelen.

Kweken

hortensia stekken
 • Neem stekken van struiken zoals vuurdoorn (Pyracantha), pruikenboom (Cotinus), hortensia’s (foto) en spirea’s.
 • Geef je dahlia’s regelmatig een vloeibare, kaliumrijke plantenvoeding en geef ze voldoende water. Bind de stengels van hogere variëteiten aan om te voorkomen dat ze omvallen als het een keer wat harder waait.

Moestuin

Zwarte bonenluis bestrijden
 • Controleer gewassen zoals bonen en bieten regelmatig op luizen en spuit ze meteen met een harde waterstraal weg zodra je ze ziet, voordat ze de kans krijgen zich voort te planten.
 • Laat courgettes niet te groot worden, want dan ontwikkelen ze zaden en smaken ze minder goed. Pluk ze wanneer ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn voor de beste smaak. Je courgetteplant zal dan bovendien nieuwe vruchten aan blijven maken.

Snoeien

lavendel drogen
Foto: Patrick Blaise / Pixabay
 • Knip lavendel om te drogen. Kies voor de beste geur stengels waarvan de bloemen net geopend zijn en hang ze op een koele, donkere plek op.
 • Als je een bladverliezende magnolia moet snoeien, dan is dit de beste periode om die klus uit te voeren.

Tuinklussen

 • Ga je op vakantie en is er niemand die je planten water kan geven? Maak dan een bewateringssysteem dat je planten in de kas en in potten automatisch van water voorziet.
 • De voeding in potgrond raakt op een gegeven moment op en dan is het belangrijk dat je je potplanten van mest voorziet. Voor bloeiende planten is tomatenmest of smeerwortelgier geschikt.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu