Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juli: week 29?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De nieuwste checklist vind je hier: Checklist voor de tuin: week #30
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
De tuin in juli: week 29
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Waarom zou je plantenvoeding kopen als je het zelf kunt maken? Zo beperk je de kringloop tot je eigen tuin en bespaar je geld. Kaliumrijke mest maak je van smeerwortel (foto), stikstofrijke mest van brandnetel. Zuurminnende planten geef je af en toe wat koffiedrab en ook met huishoudelijke restjes kun je planten voeden.
Kamer- en kasplanten
- Geef kastomaten dagelijks water om te voorkomen dat ze uitdrogen, want dat kan later leiden tot gebarsten vruchten en neusrot.
- Veeg regelmatig de rekken en vloeren van je kas, zodat er geen rommel blijft liggen. Zo krijgen ziekten en plagen minder kans om zich te ontwikkelen.
Kweken
- Neem stekken van struiken zoals vuurdoorn (Pyracantha), pruikenboom (Cotinus), hortensia’s (foto) en spirea’s.
- Geef je dahlia’s regelmatig een vloeibare, kaliumrijke plantenvoeding en geef ze voldoende water. Bind de stengels van hogere variëteiten aan om te voorkomen dat ze omvallen als het een keer wat harder waait.
Meer lezen: 7 dingen die fout kunnen gaan bij het kweken van dahlia’s
Moestuin
- Controleer gewassen zoals bonen en bieten regelmatig op luizen en spuit ze meteen met een harde waterstraal weg zodra je ze ziet, voordat ze de kans krijgen zich voort te planten.
- Laat courgettes niet te groot worden, want dan ontwikkelen ze zaden en smaken ze minder goed. Pluk ze wanneer ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn voor de beste smaak. Je courgetteplant zal dan bovendien nieuwe vruchten aan blijven maken.
Snoeien
Tuinklussen
- Ga je op vakantie en is er niemand die je planten water kan geven? Maak dan een bewateringssysteem dat je planten in de kas en in potten automatisch van water voorziet.
- De voeding in potgrond raakt op een gegeven moment op en dan is het belangrijk dat je je potplanten van mest voorziet. Voor bloeiende planten is tomatenmest of smeerwortelgier geschikt.
Meer lezen: Planten in potten buiten: dit moet je weten