Checklist voor de tuin: week #28

Helga Kluiter
|
10/07/2023
Lathyrus odoratus

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juli: week 28?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in juli: week 28

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

turfvrije potgrond

Lees verder na de advertentie

  • Turf (gedroogd veen) is een kostbare natuurlijke grondstof waarvoor kwetsbare veengronden worden afgegraven. En het zit volop in potgrond! Het is lastig om aan turfvrije potgrond te komen, dus je zult creatief moeten zijn met oplossingen. Bijvoorbeeld door zelf turfvrije potgrond te maken.

Kamer- en kasplanten

strelitzia reginae
  • Een leuke kamerplant om in de zomer te zaaien, is de paradijsvogelplant (Strelitzia). De bloemen zijn fascinerend (en geschikt als snijbloem!). Selecteer de meest kiemkrachtige zaden door ze een dag of twee in een glas water te doen. De zaden die het eerst zinken, zullen goed ontkiemen, terwijl de drijvers mogelijk helemaal niet zullen uitkomen.
  • Dat veel kamerplanten in de zomer buiten kunnen staan wist je vast al. Maar je kunt er ook mooie combinaties mee maken! Zo geef je je terras een extra chique uitstraling.

Kweken

Lathyrus odoratus
  • De pronkerwten (Lathyrus) bloeien inmiddels volop. Wil je ze extra lang aan het bloeien houden, pluk de bloemen dan om de drie dagen en verwijder eventuele zaadpeulen.
  • Als je nu viooltjes zaait, hebben de planten genoeg tijd om zich te ontwikkelen voor je ze in het najaar uitplant – klaar om al vroeg in het voorjaar te bloeien.

Moestuin

weeuwenteelt: spitskool
  • Je kunt nu spitskool buiten zaaien voor een zogeheten weeuwenteelt. Bescherm de jonge planten vanaf september en oktober met vliesdoek en je oogst is klaar in het vroege voorjaar.
  • Zaai nu rechtstreeks je laatste rode bieten, zodat ze op tijd klaar zijn voor een herfstoogst.
  • Zaai snelgroeiende kruiden zoals koriander, dille en peterselie rechtstreeks in de vollegrond of in bakken om binnenkort weer verse smaakmakers te kunnen oogsten.

Snoeien

Weigela
  • Houd weigelia (Weigela, foto) in vorm door stengels die te dicht op elkaar zitten te verwijderen. Snoei ook de langste, oudste bloeistengels.
  • Het terugknippen van planten in hangmanden kan ze stimuleren om nieuwe bloemen en blad aan te maken. Daar fleurt je hanging basket helemaal van op. Voed de planten na het knippen.

Tuinklussen

boomband bevestigen
  • Heeft het bij jou in de omgeving hard gewaaid? Loop al je struiken en bomen na – zeker de jonge exemplaren – en controleer of ze nog stevig in de grond staan. Duw indien nodig de grond met je hak weer aan. Knip ook beschadigde takken af en check of boombanden en -palen nog goed zitten.
  • Terracotta potten zijn poreus en dat versnelt de verdamping van het vocht uit de pot. Zet potten daarom af en toe in een bak met water of maak ze goed nat, zodat ze zich weer vol kunnen zuigen. De planten in de potten zullen je dankbaar zijn.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu