Checklist voor de tuin: week #27

Helga Kluiter
|
03/07/2023
Afbeelding voor Checklist voor de tuin: week #27

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juli: week 27?

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in juli: week 27

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Uitzicht met wildbloemen en bomen met daarachter heuvels
  • Op vakantie? Neem geen planten mee van je vakantiebestemming! Buiten dat het vaak verboden is, kun je ook ongewild plantenziekten introduceren die het inheemse ecosysteem ernstig aantasten. Niet doen dus!

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

penstemon
  • Juli is de ideale periode om voorjaarsbloeiende vaste planten te zaaien voor volgend jaar. Doe dat in de kas in zaaibakken gevuld met een goede kwaliteit (turfvrije) potgrond. Denk aan akelei (Aquilegia), klokjes (Campanula), schildpadbloem (Penstemon, foto) en ridderspoor (Delphinium).
  • Controleer dagelijks of je planten in de kas niet te droog staan. Geef meteen ’s ochtends water of in de avond om teveel vochtverlies door verdamping te voorkomen.

Kweken

  • Deel deze maand baardirissen (hier op de foto samen met alliums), zodat ze voldoende tijd hebben om nieuwe wortels en bloemknoppen aan te maken voor volgend jaar, voordat ze later in het jaar in rust gaan.
  • Juli is de laatste maand waarin je ridderspoor kunt zaaien. Als je dat nu doet, heb je volgende zomer bloemen. Kies je enkelbloemige soorten, dan zullen ook de bijen er veel plezier van hebben.

Moestuin

meer oogsten uit je moestuin
  • Heb je nog gaatjes over in je moestuin? Vul die ruimte op door gewassen te zaaien zoals radijs, bosuitjes, pluksla en worteltjes.
  • Je kunt snijbiet rechtstreeks in de vollegrond zaaien om je moestuinbedden – of je sierborders – van extra kleur te voorzien.
  • Zaai je laatste serie erwten buiten voor een late oogst, zodat ze zich nog kunnen ontwikkelen voor de eerste vorst.

Snoeien

akelei zaaien
  • Verwijder de verticale stengels en vergelende blaadjes van je akelei. Zo ziet je tuin er meteen weer een stuk frisser uit.
  • Knip de uitgebloeide bloemen van rododendrons af tot net boven een blad. Verwijder bij oude planten twee tot drie takken uit de kroon om de luchtcirculatie verder te verbeteren.

Tuinklussen

smeerwortel in emmer
  • Geef je planten in potten en hanging baskets elke paar weken wat kaliumrijke, vloeibare plantenvoeding (zoals tomatenmest of smeerwortelgier, foto), zodat ze uitbundig zullen blijven bloeien.
  • Geef pas gezaaide of gelegde grasmatten bij warm weer voldoende water, zodat ze niet uitdrogen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu