Checklist voor de tuin: week #26

Helga Kluiter
|
26/06/2023
geranium snoeien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juni: week 26?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in juni: week 26

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

rozenbottels van Rosa canina

Lees verder na de advertentie

  • Kop niet al je rozen wanneer de bloemen verwelkt zijn, zodat de plant rozenbottels kan produceren. Vogels en kleine zoogdieren kunnen deze eten in de winter. Natuurvriendelijke (inheemse) rozen die veel bottels aanmaken zijn bijvoorbeeld de egelantier (Rosa rubiginosa) en hondsroos (Rosa canina, foto).

Kamer- en kasplanten

luchtvochtigheid kas
  • Houd je kas op warme dagen zo koel mogelijk, want te veel hitte kan de bestuiving van planten bemoeilijken en vruchten beschadigen. Zet de ramen open, zorg voor voldoende schaduw en maak ’s ochtends de vloer nat om hittestress te voorkomen.
  • Heb je in de kas last van wittevlieg of spintmijt, overweeg dan om wat van hun natuurlijke vijanden op ze los te laten. Voor verschillende plagen zijn verschillende roofwantsen, roofkevers en andere bestrijders verkrijgbaar.

Kweken

bloemen zaaien in oktober
  • Het is nog niet te laat om wat extra bloemen te zaaien, dus zaai nu nog cosmea, slaapmutsjes, Oost-Indische kers en groenbemesters zoals bijenvoer (Phacelia, foto).
  • Neem stekken van de zachte stengels van kruiden zoals marjolein en salie. Plant de stekjes in zanderige potgrond en zet ze op een zonnig plekje. Voorkom daarbij dat de stekken uitdrogen voordat ze goed geworteld zijn.

Moestuin

aardbeien uitlopers afknippen
  • Knip de uitlopers van doordragende aardbeien, zodat alle energie naar de ontwikkeling van de heerlijke vruchten gaat. Laat vanaf augustus de uitlopers wel groeien om de aardbeien te kunnen stekken.
  • Groenten zoals Chinese kool, paksoi, sla, andijvie en knolvenkel zijn gevoelig voor de daglengte. Nu de langste dag is geweest en de dagen weer korter worden, kun je juist deze groenten prima zaaien voor een late oogst.
  • Geef je bloeiende tomaten regelmatig een vloeibare, kaliumrijke tomatenvoeding om de vruchtontwikkeling een steuntje in de rug te geven.

Snoeien

geranium snoeien
  • Snoei vroege zomerbloeiers zoals winterharde geraniums en ridderspoor (Delphinium) terug na de bloei (of als ze door de droogte erg verlept zijn). De plant heeft dan nog tijd om verder te groeien voor een tweede bloei.
  • Knip uitgebloeide tijm terug om de plant compact en netjes te houden. Knip niet in het verhoute deel, want hieruit zullen geen nieuwe takjes meer groeien. Droog de gesnoeide takjes en bewaar ze voor gebruik in de keuken.

Tuinklussen

fuchsia op bewateringssysteem mat
  • Ga je binnenkort op vakantie en wil je het je lieve buren niet aandoen om jouw vele potplanten water te moeten geven? Maak dan een eenvoudig bewateringssysteem voor je planten waarmee ze zichzelf kunnen bedruipen.
  • Leg na regen (of na het gieten) een mulchlaag van compost of boomschorssnippers rondom (fruit)bomen en struiken om het vocht langer in de grond te houden en te voorkomen dat het meteen weer verdampt.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu