Checklist voor de tuin: week #25

Helga Kluiter
|
19/06/2023
toppen eenjarigen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juni: week 25?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in juni: week 25

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

  • Laat wat stukjes grond onbewerkt en leg kleine stapeltjes houtig snoeiafval in borders en onder heggen. Daarin kunnen solitaire bijen en hommels kolonies stichten.

Kamer- en kasplanten

kamerplanten water geven
  • Controleer tijdens de zomerse warmte dagelijks of je kamerplanten nog genoeg water hebben. Steek je duim in de grond: voelt het op een paar centimeter nog vochtig, dan kun je het gieten nog even uitstellen.
  • Zet kamerplanten binnen indien nodig wat verder van het raam om te voorkomen dat ze door de sterke zon en hitte verbranden.

Kweken

vlinderstruik stekken
Foto: Sander Steins
  • Dit is een goed moment om vlinderstruiken te stekken. Door te stekken krijgt je nieuwe plant dezelfde eigenschappen als de ouderplant – bij uitgezaaide vlinderstruiken is het maar afwachten wat het resultaat is.
  • Zaai de zaadjes van muurbloem, vergeet-me-nietjes en viooltjes in een apart kweekbed. Dan kun je ze verplanten naar hun definitieve plek wanneer er weer ruimte is in je bakken en borders.

Moestuin

asperge loof laten groeien
  • Geniet van je laatste aspergeoogst en laat het varenachtige loof de rest van de zomer verder groeien.
  • Zaai suikermais rechtstreeks buiten of zaai ze voor in een zaaitray. Kweek minstens twaalf planten en plant ze niet uit als enkele rij, maar in een vierkant om te zorgen voor een goede bestuiving door de wind.
  • Zaai buiten in vruchtbare grond koolraapzaden, zodat je van het najaar tot in de winter kunt oogsten.

Snoeien

Tuinklussen

knoflook planten verzorgen
  • Veeg met een schepje wat grond weg rondom dorstige planten om een soort grachtje te maken. Zo voorkom je dat bij het begieten het water alle kanten op stroomt en komt er meer bij de wortels terecht.
  • Het voelt misschien een beetje tegenstrijdig, maar na een flinke stortbui kun je beter niet al te lang wachten tot je weer water geeft. Laat de boel tussendoor opdrogen, en giet dan weer een flinke plens bij je planten.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu