Je gazon maaien is toch slechts een kwestie van even een rondje lopen met de grasmaaier? Niet dus! Te kort, te vaak, verkeerde timing … Voorkomen is beter dan genezen, dus ontdek hieronder wat de grootste fouten bij het maaien van gras zijn, zodat jij ze niet maakt.
Lees verder na de advertentie
De 5 grootste fouten bij het maaien van gras
Sommige mensen zouden het liefst elke dag met de grasmaaier een rondje over het gazon willen doen, terwijl anderen liever nooit zouden hoeven maaien. Beide zijn echter geen goed idee. Deze en nog meer fouten kun je beter voorkomen als je je gazon gezond wilt houden:
Fout 1: De verkeerde grasmaaier gebruiken
Het juiste gereedschap maakt elke klus een stuk lichter, en dat geldt ook voor het maaien van gras. Heb je een groot gazon, dan ben je met een handmaaier al snel erg lang bezig. Maar in een kleine tuin een zitmaaier gebruiken is ook nutteloos (en duur!). Kijk dus eerst welke maaier past bij de omvang van je gazon. Robotmaaiers zijn trouwens vaak niet egelvriendelijk, dus let ook op de veiligheid voor dieren bij de aanschaf van dergelijke apparaten.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Fout 2: Het gras te kort maaien
Het lijkt lekker tijdsbesparend: in één keer het gras extra kort maaien, zodat je vervolgens weer een tijdje niet hoeft te maaien. Maar helaas werkt het niet zo. Als je meer dan een derde van het gras afknipt, beschadig je het gazon. Het gras zal zijn energie gaan steken in het maken van meer groen in plaats van sterkere wortels – en dat maakt het gras zwakker en gevoeliger voor onkruid.
Fout 3: Gras maaien als het nat is
Een van de meest gemaakte fouten bij het maaien van gras is de grasmaaier erbij pakken na een regenbui. Het gras staat dan door de zware druppels niet netjes overeind, dus je grasmaaier zal niet alle sprieten goed kunnen ‘pakken’. Bovendien maakt het natte gras een kliederboel van je grasmaaier, die je vervolgens met veel pijn en moeite kunt gaan schoonmaken. Wacht liever tot het gras goed opgedroogd is.
Lees ook: Nat gras maaien: is dat wel verstandig?
Fout 4: Gras maaien op het verkeerde moment
Er zijn meerdere momenten waarom je beter even geen gras kunt maaien. Bijvoorbeeld te snel na het zaaien of na het bemesten van je gazon. Wacht zeker een maand met maaien na het ontkiemen van je gras. En na het bemesten met mestkorrels (en het water geven daarna) moet je minstens een week wachten tot alle mestkorrels goed zijn opgenomen. Zo krijg je een sterker en gezonder gazon.
Fout 5: Gras laten liggen na maaien
Eigenlijk is gras laten liggen na het maaien niet zo slecht. Het verteert snel en geeft zo weer voedingsstoffen af aan je gazon. Er is echter één groter maar: je kunt het maaisel alleen laten liggen als je een mulchmaaier gebruikt. Die hakselt het gras fijn en verdeelt het gelijkmatig over je gazon. Een gewone grasmaaier laat het maaisel als een verstikkende deken op je gazon liggen, dus haal dat vooral weg om problemen te voorkomen.
Bonus-fout: Niet meedoen met Maai Mei Niet
Laat in de maand mei je grasmaaier lekker in de schuur staan! In mei je gazon niet maaien helpt de natuur namelijk enorm, en daarom is enkele jaren geleden de actie Maai Mei Niet (georganiseerd door Stichting Steenbreek, de Bijenstichting en Flora van Nederland) in het leven geroepen. Trouwens, ook na mei zijn er genoeg redenen te bedenken om (even) niet te maaien.