Kamperfoelie snoeien: zo pak je dat aan

Helga Kluiter
|
29/09/2023
kamperfoelie snoeien

Kamperfoelie snoeien doe je het beste zodra hij klaar is met bloeien. De meeste soorten bloeien tot eind zomer, dus daarna kun je de snoeischaar erbij pakken.

Lees verder na de advertentie

Kamperfoelie snoeien

Het doel van kamperfoelie snoeien eind zomer of begin najaar is om een mooi takkengestel te krijgen waaraan de nieuwe bloemen zullen komen. Snoei je kamperfoelie wel met zorg, want de bloemknoppen vormen zich in het ene groeiseizoen en openen zich in het volgende. Knip dus nooit alle nieuwe aanwas van de zomer weg, want anders heb je volgend jaar geen bloemen.

Wekelijks tuinadviezen in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Ook winterkamperfoelie kun je het beste snoeien na de bloei, maar omdat deze soort bloeit tussen december of januari en maart, is april hiervoor de beste tijd.

Lees verder na de advertentie

Stap voor stap: kamperfoelie snoeien

Zo pak je het snoeien van kamperfoelie eind zomer of begin herfst aan:

1. Kies je hoofdtakken

Bekijk je kamperfoelie eerst goed, zodat je weet waar je wilt gaan knippen. Kies op het oog drie of vier hoofdtakken die je wilt behouden. Deze takken vormen de basis voor je uiteindelijke takkengestel.

2. Gebruik een ladder (maar pas op!)

kamperfoelie snoeien

Je hebt mogelijk een keukentrapje of een ladder nodig om overal goed bij te kunnen. We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar pas op bij het gebruik hiervan! Zorg ervoor dat er altijd drie ledematen steun hebben – dus bijvoorbeeld twee voeten en één hand – om nare ongelukken te voorkomen. Zorg er ook voor dat je ladder stevig en stabiel staat.

3. Takken kamperfoelie snoeien en aanbinden

kamperfoelie snoeien

Verwijder eerst alle dode, zwakke of zieke takken met een schone, scherpe snoeischaar. Bind alle losse hoofdtakken vast aan de plantensteun met voldoende tussenruimten. Knip tot slot een derde van de zijscheuten terug tot een paar knoppen.

Meer snoeien in de herfst

Meer lezen over:
Snoeien
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu