Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juni: week 22?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
De tuin in juni: week 22
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Plant nectar- en pollenrijke kruiden zoals komkommerkruid (Borago, foto), bieslook, lavendel, rozemarijn en marjolein (oregano) op een zonnige plek voor bestuivende insecten. Of zet munt en citroenmelisse in een pot op een plek met wat meer schaduw. Op hun bloemen komen massa’s bestuivers af.
- Zaai vaste soorten duifkruid (Scabiosa) in potten of zaaibakken om meer bijen- en vlindervriendelijke planten te kweken.
Kamer- en kasplanten
- Het lijkt wat vroeg, maar begin na te denken over je lentebloemen van volgend jaar. Zaai in de kas vaste planten zoals akelei, madeliefjes (Bellis perennis), mariëtteklokjes, ridderspoor (Delphinium), en lupines, zodat ze volgend jaar zullen bloeien.
- Zaai komkommers en augurken in potjes voor om over een paar weken buiten uit te planten of zaai ze rechtstreeks in de grond in de kas.
Kweken
- Ga de uitdaging aan om de hoogste zonnebloem te kweken uit zaden die je rechtstreeks in de vollegrond zaait. Dit is leuk om samen met de kinderen te doen, dus maak er gerust een wedstrijdje van voor het hele gezin!
- Het is nog niet te laat om goudsbloemen (Calendula), zomerazalea’s (Godetia) en spiegeleitjes (Limnanthes) te zaaien. Ze zullen later deze zomer nog bloeien.
Moestuin
- Oogst de snel groeiende asperges regelmatig, zodat de plant meer stengels blijft maken. Snijd de asperges wanneer ze rond de 15 cm lang zijn zo’n 2 cm onder de grond door.
- Je kunt nog steeds sperziebonen en pronkbonen zaaien. Bovendien kun je ze rechtstreeks in de vollegrond zaaien, dus je bent geen extra tijd kwijt aan het uitplanten vanuit zaaitrays.
- Zaai bietjes rechtstreeks in de vollegrond en dun ze later uit, zodat ze ruimte krijgen om te groeien. Uitgedunde zaailingen kun je in je salades doen.
Snoeien
- Als je heggen moet snoeien, controleer dan eerst of er geen nestjes zitten voor je met de heggenschaar aan de slag gaat. Verstoor eventuele vogels niet en stel het snoeien desnoods uit.
- Geef je echte laurier (Laurus nobilis) een snoeibeurt om hem de rest van de zomer mooi te houden. Wacht met het snoeien van laurierkers (Prunus laurocerasus) en Portugese laurier (Prunus lusitanica) tot augustus of september.
Meer lezen: Zo snoei je een echte laurier in bolvorm
Tuinklussen
- Zet plantensteunen bij je dahlia’s (zeker bij de soorten die grote, zware bloemen krijgen) en bind de stengels regelmatig aan om de planten mooi overeind te houden.
- Kom je vaste onkruidsoorten tegen, zoals kweekgras en akkerwinde, graaf ze dan met wortel en al uit zodra je ze ziet om te voorkomen dat ze zich verder verspreiden.