Checklist voor de tuin: week #21

Helga Kluiter
|
22/05/2023
Chelsea chop

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in mei: week 21?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in mei: week 21

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

meelwormen

Lees verder na de advertentie

 • Als je verse of gedroogde meelwormen hebt neergelegd voor nestelende merels en roodborstjes, ruim die dan ’s avonds op. Meelwormen zijn erg slecht voor de gezondheid van egels. Bied liever kattenvoer aan, bijvoorbeeld in een egelhuisje waar katten niet bij kunnen.

Kamer- en kasplanten

Verbena stekken
 • Maak snel meer perkplanten zoals verbena’s (foto) door ze te stekken. Zet de stekken vervolgens beschut in de kas of een kweekbak om ze verder te laten groeien.
 • Dun perziken en nectarines uit als ze te zwaar beladen zijn met jonge vruchten. Laat ongeveer 10 cm ruimte tussen de vruchten.

Kweken

 • Wil je voorkomen dat vergeet-mij-nietjes zichzelf uitzaaien, haal ze dan weg. Je kunt ze natuurlijk laten staan als je deze vrolijke voorjaarsbloeiers volgend jaar nog massaler terug wilt zien.
 • Heb je vorige maand in de kas of serre alvast wat hangmanden beplant met zomerperkgoed, dan kunnen die nu naar buiten. Hard ze wel eerst af voor je ze definitief buiten laat.

Moestuin

slaplanten
 • Zaai steeds nieuwe beetjes sla en roerbakgroenten, zodat je doorlopend kunt oogsten.
 • Blijf onkruid wieden tussen je jonge groenteplanten om te voorkomen dat je groenten om water en voedingsstoffen moeten concurreren.
 • Zaai groenten zoals bieten nu rechtstreeks in de vollegrond. Bereid de grond goed voor en geef voldoende water tot de zaden ontkiemd zijn.

Snoeien

Chelsea chop
 • Het is de week van de Chelsea Flower Show, en dat betekent dat het weer tijd is voor de Chelsea chop. Door je laatbloeiende vaste planten deels terug te knippen, spreid je de bloei en geniet je dus langer van de bloemen.
 • Heb je je forsythia nog niet gesnoeid? Dat dat dan vóór eind mei. Zo houd je de struik compact en bloeit hij volgend jaar weer uitbundig.

Tuinklussen

ramblers en klimrozen
 • Bind clematis en klimrozen aan, bijvoorbeeld aan draden, een net of een trellis tegen een muur of schutting. Zorg voor een gelijke afstand tussen de takken, zodat je steunstructuur gelijkmatig begroeid raakt.
 • Maak ruimte voor een extra compostvat of wormenhotel, zodat je meer groenafval uit je keuken en tuin kunt composteren.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu