Checklist voor de tuin: week #20

Helga Kluiter
|
15/05/2023
pelargoniums in potten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in mei: week 20?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De nieuwste checklist lezen? Checklist voor de tuin: week #21

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in mei: week 20

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

wilde bloemen
  • De  RHS Chelsea Flower Show 2023 (van 23 t/m 27 mei) heeft onkruid dit jaar verheven tot tuinhelden. Wat ons betreft hebben ze daarin een goed punt, want deze plantjes vertellen iets over de staat van je grond. Het ‘onkruid’ is er om de balans in de grond te herstellen en vormt een habitat voor veel dieren. Observeer de plantjes dus en laat ze waar mogelijk staan.

Kamer- en kasplanten

stekken water geven
  • Neem stekken van houtige kruiden, zoals rozemarijn en tijm, en laat die in de kas of op een vensterbank wortelen in potjes met vochtige, zanderige grond.
  • Verpot kamerplanten die te groot zijn geworden voor de pot waarin ze staan. Of deel planten zoals Sansevieria en lepelplanten, en herplant een deel in hun huidige pot. De overige plantjes kun je in nieuwe potten zetten (ook leuk om cadeau te doen!).

Kweken

Canna overwinteren

Moestuin

rabarber oogsten
  • Oogst rabarberstengels door ze een kwartslag te draaien. Gooi vervolgens het blad niet weg, maar gebruik het om plantenvoeding te maken (net als met brandnetels of smeerwortel), of gebruik de hele bladeren als mulch.
  • Voor je je binnen opgekweekte groenten zoals tomaten, courgettes en komkommers uitplant, moet je ze eerst nog afharden. Dat voorkomt dat de planten een schok krijgen en (tijdelijk) stoppen met groeien.

Snoeien

sneeuwbal stekken
  • Dun met een takkenschaar en snoeizaag de oudste, houtige stammen uit van bladverliezende sneeuwballen (Viburnum) die dit jaar gebloeid hebben.
  • Snoei struiken voor vormsnoei regelmatig. Zo zien ze er niet alleen netjes uit, maar de heesters zullen ook voller groeien.

Tuinklussen

pelargoniums in potten
  • Planten in potten die tegen een muur staan, bevinden zich vaak in de ‘regenschaduw’ – een plek waar maar weinig regenwater terechtkomt. Geef deze handmatig water als ze te droog staan. Of zet op deze plekken potplanten die goed tegen droogte kunnen.
  • Behandel houten tuinmeubels nu, zodat ze klaar zijn voor de zomer. Gebruik liefst zo milieuvriendelijk mogelijke middelen, bijvoorbeeld St Marc (op basis van dennenhars en biologisch afbreekbaar) voor het ontvetten en lijnolie voor de bescherming van het hout.

Is het tijd voor nieuw tuinmeubilair? Kijk dan op Tuinmeubelshop.

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu