Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in mei: week 19?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Nieuwste checklist lezen? Checklist voor de tuin: week #20
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
De tuin in mei: week 19
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Laat een beetje ‘onkruid’, zoals paardenbloemen, staan. Ze zijn goed voor insecten. Sommige soorten leggen eitjes op de bladeren terwijl andere zich voeden met hun nectar en stuifmeel.
- Geef je vijver een makeover door inheemse planten toe te voegen zoals grof hoornblad, beekpunge en moerasvergeet-mij-nietjes. Waterinsecten, kikkervisjes en larven van onder andere salamanders, libellen en waterjuffers vinden hierin schuilplaatsen.
Kamer- en kasplanten
- Geef dorstige gewassen in je kas, zoals tomaten, komkommers en courgettes regelmatig water nu het warmer wordt.
- Begin met het afharden van vorstgevoelige planten en perkgoed, zodat ze na IJsheiligen klaar zijn om uit te planten.
Kweken
- Neem stekken van de zachte stengels van zomerbloeiende struiken, zoals hortensia’s, om snel meer planten te maken.
- Vul schaduwrijke borders verder op met groene planten, zoals hosta’s en varens. Het geeft je borders een weelderig uiterlijk.
Moestuin
- Zaai suikermais in diepe potten voor, zodat de jonge planten in juni klaar zijn om uit te planten.
- Begin met het zaaien van sperziebonen, pronkbonen en snijbonen. Als het wat warmer is kun je ze rechtstreeks zaaien, maar voorzaaien en dan uitplanten kan ook.
- Verwijder uitlopers van aardbeien, zodat de planten hun energie volledig kunnen stoppen in het ontwikkelen van de vruchten.
Snoeien
- Nadat Spiraea thunbergii (foto) en Spiraea ‘Arguta’ hebben gebloeid, kun je de langste, oudste uitlopers terugknippen tot de basis. Dat bevordert nieuwe groei.
- De vlinderstruik (Buddleja davidii) produceert stengels die deze zomer bloemen zullen dragen. Als je hem nu zou snoeien, vertraag je de bloei. Laat de snoeischaar dus liggen en snoei hem volgend jaar eerder in het voorjaar.
Tuinklussen
- Bouw stevige wigwams en andere steunen voor klimplanten zoals stokbonen, pronkerwten (Lathyrus) en andere eenjarige klimmers.
- Bedek de uiteinden van bamboestokken in borders, potten, kassen en in de moestuin met zachte doppen of omgekeerde potjes om je ogen te beschermen.