Checklist voor de tuin: week #18
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in mei: week 18?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De nieuwste checklist lezen? Dit is ‘m: Checklist voor de tuin: week #19
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
De tuin in mei: week 18
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
Lees verder na de advertentie
- Laat de grasmaaier deze maand staan en doe mee met Maai Mei Niet. Door (een deel van) je gazon niet te maaien, kunnen bloemen tot bloei komen en veel extra nectar voor bijen, vlinders en andere insecten opleveren. Meedoen kan zowel in Nederland als België.
- Open de deuren van fruitkooien of sla een deel van de netten terug om ervoor te zorgen dat bestuivende insecten bij de bloemen kunnen.
Kamer- en kasplanten
- In de kas draai je nu overuren. Blijf zaailingen verspenen zodra ze hun eerste echte blaadjes krijgen om te voorkomen dat ze te dicht op elkaar groeien, wat schimmels in de hand kan werken.
- Neem stekken van fuchsia’s, dahlia’s en pelargoniums om deze zomer nog meer bloeiende planten te hebben.
Kweken
- Zaai eenjarige planten zoals slaapmutsjes in gaten in borders, zodat je kleur hebt van augustus tot in het najaar.
- Voed tulpen, narcissen en andere voorjaarsbollen met een vloeibare plantenvoeding om ervoor te zorgen dat ze volgend jaar weer goed bloeien.
Meer lezen: Bloembollen uitgebloeid? Dit moet je ermee doen
Moestuin
- IJsheiligen is niet ver weg meer, dus begin met het voorzaaien van snelgroeiende, vorstgevoelige gewassen zoals pompoenen, courgettes en komkommers. Over enkele weken kun je ze dan al uitplanten.
- Aard aardappelen aan en bedek de verse scheuten met aarde zodra ze verschijnen.
- Dun zaailingen, zoals wortelen, uit om ervoor te zorgen dat je gezonde, sterk groeiende planten krijgt.
Snoeien
- Snoei sierkwee (Chaenomeles) na de bloei. Zo verzeker je jezelf volgend voorjaar van mooiere bloesems.
- Heb je in de winter houtstekken genomen van kornoelje (Cornus), wilgen of leden van de Rubus-familie (bramen, frambozen) en groeien ze inmiddels goed, snoei ze dan nu tot halverwege terug. Zo voorkom je dat de jonge planten sprieterig en slap worden.
Tuinklussen
- Verwijder uitgebloeid voorjaarsperkgoed, zoals muurbloemen en vergeet-mij-nietjes (foto), en gooi ze op je composthoop.
- Controleer lelies en Fritillaria op rode leliehaantjes en hun larven, want die kunnen de planten snel van al hun blad ontdoen. Pluk de beestjes gewoon weg als je ze tegenkomt.