Lees verder onder de advertentie

Meer dan 9 dingen die je in juli in de moestuin kan doen

moestuin in juli: kersen oogsten

In de moestuin in juli kun je de vruchten van je werk nu letterlijk plukken. Want veel gewassen zoals snijbonen, aardappelen en frambozen zijn klaar om geoogst te worden. Maar in juli kun je ook prima vooruit plannen en beginnen met het zaaien voor de herfst en winter.

Lees verder onder de advertentie

Dit kun je allemaal doen in de moestuin in juli:

Bereid je voor op de komende maanden, door het zaaien van bijvoorbeeld boerenkool, slasoorten, spinazie en radijs. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere klusjes te doen: van dieven tot oogsten!

1. Pas op voor schimmels

Wanneer het warm en vochtig is, kunnen schimmels makkelijker vat krijgen op je planten. Let vooral op donkere randjes aan de bladeren om de eerste tekenen van aantasting te spotten. Tomaten die buiten groeien zijn vatbaarder voor aardappelziekte.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Tomaten dieven

Voorkom dat je tomaten hun energie in het aanmaken van zijtakken in plaats van de bloemen en vruchten steken. Dat doe je door ze te dieven, ofwel het weghalen van de zijscheuten die ontstaan in de oksels tussen gewone zijtakken en de hoofdstam. Knip de top uit de plant zodra hij ongeveer twee meter hoog is en vier tot zes bloemtrossen heeft gevormd.

3. Water geven bij warm weer

Veel water geven droogte

Als het erg warm is, moet je kiezen welke planten voorrang krijgen bij het water geven. Bloeiende en vruchtdragende tomaten en komkommers en courgettes geef je elke twee dagen water. Wees ook gul met het water geven van bladgewassen zoals sla, rucola, snijbiet, koriander en spinazie om te voorkomen dat ze doorschieten (gaan bloeien). En bedenk dat groenten in potten vaker water nodig hebben dan in de vollegrond.

4. Pruimenbomen snoeien

pruimenboom snoeien
Eerst pruimen oogsten, dan snoeien. Foto: Tim Sandall.

Veel fruitbomen, zoals appelbomen en perenbomen, snoei je in de winter. Maar een (gevestigde) pruimenboom snoei je beter in de zomer, na de oogst. Probeer een soort bekervorm te creëren, dus met een open midden. Hierdoor kunnen licht, lucht en zon bij de vruchten komen.

5. Zaai knolrapen

Knolrapen worden geoogst uit de moestuingrond.
Knolrapen: een vergeten groente.

Het loont de moeite om deze vergeten groente zelf te kweken, want je kunt van één plant maar liefst twee keer oogsten. Niet alleen de heerlijke knol is eetbaar, maar ook het blad. Eet deze groente snel na het oogsten, want je kunt hem niet lang bewaren. Zaai ze rechtstreeks in ondiepe zaaigeulen voor een smakelijke winteroogst.

6. Zaai de laatste zomerwortelen

Zaadjes van wortel worden in zaaivoren gestopt in een moestuinbed.
Wortel zaai je het beste in ondiepe zaaigeulen. Foto: Sarah Cuttle.

Juli is de laatste maand waarin je nog zomerwortelen kunt zaaien om in de herfst te oogsten. Zaai ze rechtstreeks en dun in ondiepe geultjes met goed voorbereide grond. In diepe potten of bakken zaaien kan ook. Voorkom dat je wortelen moet uitdunnen, want dat kan de wortelvlieg aantrekken.

7. Kweek kolen voor een winteroogst

Goudsbloem staat tussen chinese rode kool in de moestuin.
Chinese rode kool (hier samen met goudsbloem) kun je in juli zaaien.

Hoewel de meeste tuiniers kool kweken voor de zomer, kunnen diverse soorten goed tegen kou. En dus zijn ze geschikt om nu te zaaien om ’s winters van te smullen. Bedek de planten wel met netten tegen koolwitjes.

Spruitjes, boerenkool, rode kool (kies een winterras) en palmkool zijn voorbeelden van winterkolen. Chinese kool en paksoi zijn eigenlijk herfstkolen. Zaai deze altijd na de langste dag, 21 juni, zodat je ze tot in november kunt oogsten.

8. Zaai sperziebonen

Een aantal sperziebonen die groeien aan de plant.
Zaai in juli nog sperziebonen. Foto: Sarah Cuttle.

Net als met wortelen is juli de laatste maand om nog sperziebonen te zaaien. Zo hebben de peulen nog de tijd om af te rijpen voor het in het najaar te koud wordt. Zaai laagblijvende soorten in de grond of in potten en geef ze steeds voldoende water.

Tip!

Ontvang tot 43% korting op een Gardeners' World Magazine abonnement
Ontvang tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

9. Oogst volop groenten en fruit

courgette kweken: oogsten

Na maanden van voorbereiding en verzorging word je in de julimaand beloond met heerlijke, zelfgekweekte groenten en fruit. Onder meer deze gewassen kun je allemaal oogsten:

  • Artisjokken en diverse bonen zijn deze maand ook plukklaar.
  • Uien en knoflook kun je oogsten zodra het loof geel is geworden. Graaf ze dan voorzichtig op en laat de bollen drogen op een droge, zonnige plek.
  • Oogst ook doordragende aardbeien en frambozen. Als de vogels een probleem zijn, dek de vruchten dan af met vogelvriendelijke netten.
  • Juli is een echte kersenmaand. Knip de rijpe kersen met een schaartje af of pluk ze met de hand. Zorg er daarbij voor dat het steeltje aan de kersen blijft zitten.
  • De eerste oogst pronkbonen kun je deze maand binnenhalen. Pluk regelmatig om de bloei – en dus de oogst – op gang te houden.
  • Heb je je courgettes half mei uitgeplant, dan kun je nu je eerste vruchten oogsten. Zeker als het nat en warm is, groeien ze hard. Oogst courgettes wanneer ze ongeveer 15 cm lang zijn, dan zijn ze het lekkerst.
  • Je weet dat de eerste sjalotjes van het seizoen klaar voor de oogst zijn wanneer het loof afsterft. Sjalotten zijn zoeter en zachter van smaak dan uien en ze zijn heerlijk in sauzen en quiches.
  • Vroege soorten blauwe bessen zijn nu rijp. Voor de latere rassen moet je nog even wachten tot september of zelfs oktober. Pas op dat je ze niet te vroeg plukt, want dan zijn ze niet zoet genoeg.

Van tuin naar tafel

De beste kweektips en meer dan 50 recepten! € 12.99
Van tuin naar tafel

Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.

  • Onze beste tips voor jaarrond koken uit eigen tuin
  • Van terras tot volkstuin: moestuinieren kan overal!
  • Met recepten van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs
Bestel nu
Van tuin naar tafel
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.
Loginmenu afsluiten