Meer dan 9 dingen die je in juli in de moestuin kan doen
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
In de moestuin in juli kun je de vruchten van je werk nu letterlijk plukken. Want veel gewassen zoals snijbonen, aardappelen en frambozen zijn klaar om geoogst te worden. Maar in juli kun je ook prima vooruit plannen en beginnen met het zaaien voor de herfst en winter.
Lees verder onder de advertentie
Bereid je voor op de komende maanden, door het zaaien van bijvoorbeeld boerenkool, slasoorten, spinazie en radijs. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere klusjes te doen: van dieven tot oogsten!

Wanneer het warm en vochtig is, kunnen schimmels makkelijker vat krijgen op je planten. Let vooral op donkere randjes aan de bladeren om de eerste tekenen van aantasting te spotten. Tomaten die buiten groeien zijn vatbaarder voor aardappelziekte.
Voorkom dat je tomaten hun energie in het aanmaken van zijtakken in plaats van de bloemen en vruchten steken. Dat doe je door ze te dieven, ofwel het weghalen van de zijscheuten die ontstaan in de oksels tussen gewone zijtakken en de hoofdstam. Knip de top uit de plant zodra hij ongeveer twee meter hoog is en vier tot zes bloemtrossen heeft gevormd.

Als het erg warm is, moet je kiezen welke planten voorrang krijgen bij het water geven. Bloeiende en vruchtdragende tomaten en komkommers en courgettes geef je elke twee dagen water. Wees ook gul met het water geven van bladgewassen zoals sla, rucola, snijbiet, koriander en spinazie om te voorkomen dat ze doorschieten (gaan bloeien). En bedenk dat groenten in potten vaker water nodig hebben dan in de vollegrond.

Veel fruitbomen, zoals appelbomen en perenbomen, snoei je in de winter. Maar een (gevestigde) pruimenboom snoei je beter in de zomer, na de oogst. Probeer een soort bekervorm te creëren, dus met een open midden. Hierdoor kunnen licht, lucht en zon bij de vruchten komen.

Het loont de moeite om deze vergeten groente zelf te kweken, want je kunt van één plant maar liefst twee keer oogsten. Niet alleen de heerlijke knol is eetbaar, maar ook het blad. Eet deze groente snel na het oogsten, want je kunt hem niet lang bewaren. Zaai ze rechtstreeks in ondiepe zaaigeulen voor een smakelijke winteroogst.

Juli is de laatste maand waarin je nog zomerwortelen kunt zaaien om in de herfst te oogsten. Zaai ze rechtstreeks en dun in ondiepe geultjes met goed voorbereide grond. In diepe potten of bakken zaaien kan ook. Voorkom dat je wortelen moet uitdunnen, want dat kan de wortelvlieg aantrekken.

Hoewel de meeste tuiniers kool kweken voor de zomer, kunnen diverse soorten goed tegen kou. En dus zijn ze geschikt om nu te zaaien om ’s winters van te smullen. Bedek de planten wel met netten tegen koolwitjes.
Spruitjes, boerenkool, rode kool (kies een winterras) en palmkool zijn voorbeelden van winterkolen. Chinese kool en paksoi zijn eigenlijk herfstkolen. Zaai deze altijd na de langste dag, 21 juni, zodat je ze tot in november kunt oogsten.

Net als met wortelen is juli de laatste maand om nog sperziebonen te zaaien. Zo hebben de peulen nog de tijd om af te rijpen voor het in het najaar te koud wordt. Zaai laagblijvende soorten in de grond of in potten en geef ze steeds voldoende water.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Na maanden van voorbereiding en verzorging word je in de julimaand beloond met heerlijke, zelfgekweekte groenten en fruit. Onder meer deze gewassen kun je allemaal oogsten:
Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.