Het wachten waard: dit zijn de mooiste bloeiende struiken in augustus

Helga Kluiter
|
09/08/2022
bloeiende struiken in augustus

In augustus zijn veel planten die er eerder in de zomer prachtig bij stonden over hun hoogtepunt heen. Maar er zijn een aantal bloeiende struiken in augustus die zich juist deze maand van hun beste kant laten zien – met de mooiste kleuren en geuren die als bonus veel dieren lokken.

Lees verder na de advertentie

Wanneer struiken planten

Bedenk dat de zomer geen ideale tijd is om een struik te planten, aangezien de grond dan vaak erg droog is. De wortels van je nieuwe aanplant zullen dan minder makkelijk aanslaan. Dat geldt ook voor het verplaatsen van struiken. Wacht dus even met deze klus tot later in het najaar. Vanaf dan tot halverwege het voorjaar is een goed moment om bomen en struiken te planten.

Wekelijks planteninspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Bloeiende struiken in augustus

Deze heesters zorgen voor structuur, geur en kleur in je tuin. Bovendien zijn de bloeiende struiken in augustus van grote waarde voor allerlei dieren die hierin voedsel en beschutting vinden.

Lees verder na de advertentie

1. Mirte (Myrtus communis)

bloeiende struiken in augustus: mirte

Zoek je een heester die in augustus mooi is én in de winter groen blijft, dan is de gewone mirte (Myrtus communis) een topper. De eerste witte bloemen verschijnen rond juni en hij blijft schitteren tot september. Zet hem in de zon op een beschutte plek en pak hem eventueel tijdens een strenge winter in, want deze mediterrane struik is niet volledig winterhard. 

2. Winterharde hibiscus

winterharde hibiscus

Het Hibiscus-geslacht bestaat uit ruim 200 soorten die zich helemaal thuis voelen in de (sub)tropen. Maar de Hibiscus syriacus (tuinhibiscus, links achter op de foto) is in onze contreien winterhard. Deze soort is een laatbloeier die (afhankelijk van de variëteit) tussen juli en september zal bloeien met grote bloemen die je tuin gegarandeerd van veel kleur voorzien.

3. Heiligenbloem (Santolina chamaecyparissus)

bloeiende struiken in augustus: heiligenbloem

Vind je Santolina chamaecyparissus wat lastig uit te spreken, dan mag je deze mediterrane charmeur ook heiligenbloem of cipressenkruid noemen. Zet hem op een hete, zonnige plek en hij zal je in juli en augustus belonen met vrolijke gele bloemetjes die veel bijen en vlinders lokken.

Knip na de bloei de bloemstengels terug om de struik compact en netjes te houden. Wintertemperaturen tot -20 graden zijn voor deze sterke heester geen probleem.

4. Rozen

doorbloeiende rozen

Natuurlijk kunnen we rozen niet overslaan! Er is voor elke plaats in de tuin wel een geschikte roos te vinden. Doorbloeiende rozen blijven bloeien tot de eerste vorst. Zolang je de verwelkte bloemen blijft verwijderen, zal je rozenstruik nieuwe bloemen blijven produceren.

5. Blauwbaard (Caryopteris x clandonensis)

Blauwbaard

De bladverliezende blauwbaard ofwel Caryopteris x clandonensis is een aantrekkelijke en makkelijke struik die van augustus tot oktober bloeit met prachtige blauwe bloemen. Het is een geweldige plant voor bijen die nog laat op zoek zijn naar nectar. De bloemen ruiken bij aanraking naar munt en ook de bladeren geuren heerlijk. Snoei deze struik elk voorjaar terug tot ongeveer 20 cm boven de grond en hij zal steeds weer opnieuw volop bloeien.

Meer bloeiende struiken en planten in augustus

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu