Checklist voor de tuin: week #5

Helga Kluiter
|
30/01/2023
dahlia's stekken: stap 1

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in februari: week 5?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Nieuwere checklist bekijken? Lees dan: Checklist voor de tuin: week #6

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in februari: week 5

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

  • Hebben knoppen van struiken in je tuin last van knopvraat, dan krijgen je tuinvogels mogelijk niet genoeg van de juiste vitaminen binnen. Geef ze dus een goed alternatief van gezond voedsel, zoals speciale vogelpindakaas (zonder zout), vetbollen, allerlei soorten zaden en stukjes fruit. Hopelijk laten ze je struiken en planten dan links liggen.

Kamer- en kasplanten

amaryllis uitgebloeid
  • Is je amaryllis (Hippeastrum) uitgebloeid, knip dan het bloemhoofd af, maar laat de stengel op natuurlijke wijze afsterven. Alle energie gaat dan terug in de bol voor de bloei van volgend jaar.
  • Heb je binnen of in de kas planten staan om te overwinteren, verwijder dan afstervend of vergeeld blad om schimmelziekten geen kans te geven.

Kweken

dahlia's stekken: stap 1
  • In het voorjaar vergroot je je voorraad dahlia’s door stengelstekken te nemen. Daarvoor moet je eerst de knollen uit hun winterrust halen. Dat kan tussen januari en april.
  • Helleborussen zijn erg makkelijk te kruisen en zo ontstaan er nieuwe kleuren en soorten. Dat doen ze uit zichzelf, zonder de hulp van de tuinier, maar je kunt ook ingrijpen en je eigen helleborus kweken! Zo creëer je bijzondere planten die alleen in jouw tuin voorkomen.

Moestuin

  • Wil je dit jaar aardappelen kweken, dan is dit de tijd om je pootgoed te bestellen. Wees er op tijd bij als je niet naast je favoriete rassen wilt grijpen.
  • Onder glas kun je nu al beginnen met het rechtstreeks zaaien van spinazie, tuinbonen en zomerwortelen.

Snoeien

Laatbloeiende Clematis snoeien
  • Kort laatbloeiende clematissen (groep 3) die eind zomer bloeien in. Deze soorten vormen hun bloemen op de aanwas die in het voorjaar groeit, dus snoei ze in februari of uiterlijk maart, voordat de plant uit zijn winterrust ontwaakt.
  • Haal bij klimrozen een paar van de oudere takken weg. Bind alle snelgroeiende nieuwe takken aan en kort de zijscheuten in tot vingerlengte. Als je dit elke winter doet, blijft je roos mooi.

Tuinklussen

  • Koop of maak een koude bak, zodat je er nog dit voorjaar jonge plantjes in kunt afharden.
  • Verplaats planten die op de verkeerde plek staan nu ze nog in rust zijn en zet ze op een meer geschikte plek.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu