Checklist voor de tuin: week #6
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in februari: week 6?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Nieuwe checklist lezen? Bekijk: Checklist voor de tuin: week #7
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
De tuin in februari: week 6
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
Lees verder na de advertentie
- Je kunt klimop nu in principe snoeien als hij te groot is geworden, maar controleer eerst even of de meeste bessen inmiddels op zijn. De inheemse Hedera helix produceert in de winter namelijk massa’s bessen waar de vogels graag van eten op het moment dat er weinig ander voedsel te vinden is.
Kamer- en kasplanten
- Zaai in de kas of binnen leeuwenbek (Antirrhinum, foto) en Laurentia om een extra vroege bloei te krijgen.
- Verpot je kuipplanten die in de kas of schuur staan te overwinteren. Zo zijn ze helemaal klaar voor het voorjaar, wanneer ze weer flink gaan groeien.
Kweken
- Als je vorig jaar winterstekken hebt genomen, dan kun je nu de gewortelde stekken in een pot of op hun uiteindelijke plek uitplanten.
- Heb je eerder Lathyrus gezaaid en hebben je zaailingen het niet gered? Begin dan gewoon opnieuw! Zaai je pronkerwten in diepe potjes (of wc-rolletjes) en houd ze vorstvrij in een kas of op een koele maar zonnige vensterbank.
Meer lezen: 7 tips bij het kweken van Lathyrus
Moestuin
- Begin met het voorkiemen van je vroege aardappelen zodra je pootgoed arriveert. Zet ze in een zaaitray of eierdoosje op een lichte, koele, vorstvrije plek.
- Heb je een (koude) kas, folietunnel, cloche of vliesdoek, dan kun je nu al beginnen met het zaaien van de eerste zomerwortelen. Zaai om de paar weken een beetje om je oogst te spreiden.
- In principe kun je het hele jaar de knollen van de aardpeer planten, maar het beste moment hiervoor is februari of maart. Spit de grond even om voordat je de knollen poot. Ze kunnen heel goed tegen kou en ze zullen vanzelf uitlopen zodra het warm genoeg is.
Snoeien
- Bomen en struiken die bloeien op de aanwas van het voorgaande seizoen, zoals de vlinderstruiken Buddleja globosa en Buddleja alternifolia (foto), of binnenkort nog moeten bloeien, moet je nu met rust laten om te voorkomen dat je de bloemknoppen wegknipt.
- Snoei vijfbladige wingerd en andere klimplanten die uit hun standplaats zijn gegroeid, voordat de vogels hun nesten beginnen te bouwen.
Tuinklussen
- Maak je grasmaaier en andere (machinale) tuingereedschappen schoon of breng ze weg voor een servicebeurt. Dan zijn ze klaar zodra je ze in het voorjaar weer nodig hebt.
- Controleer of je planten niet door vorst omhoog zijn gekomen of door de wind zijn losgewrikt. Duw de grond waar nodig weer stevig aan.