Checklist voor de tuin: week #7

Helga Kluiter
|
13/02/2023
theehybride rozen snoeien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in februari: week 7?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Nieuwste checklist lezen? Bekijk dan: Checklist voor de tuin: week #8

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in februari: week 7

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

sneeuwbal stekken
 • Plant een gemengde, inheemse heg als tuinafscheiding, want daarmee lok je heel veel nuttige dieren, zoals vogels, egels en allerlei bestuivers. Denk aan hondsroos, meidoorn, gele kornoelje, Gelderse roos (foto), krentenboompje en hazelaar. Je kunt nu nog planten met kale of blote wortel kopen. Die zijn goedkoper dan planten in potten.

Kamer- en kasplanten

begonia zaaien
 • Zaai begoniazaden onder glas of in een verwarmde kweekbak om deze zomer prachtige bloemen te krijgen. Geef ze een constante temperatuur tussen de 24 en 27 graden.
 • Heb je in het najaar tuinbonen gezaaid die nu in de kas staan, nijp de toppen dan uit. En vergeet niet dat het in de kas het een stuk warmer wordt dan buiten, dus blijf voldoende water geven.

Kweken

Chelsea Flower Show 2022
 • Plant lelies en alliumbollen (eventueel in potten). Natuurlijk kun je deze het beste in het najaar in de grond stoppen, maar je kunt ermee wegkomen om ze tot het voorjaar te planten. Mogelijk bloeien ze wel wat later dan de bollen die je in de herfst hebt gepoot.
 • Kweek je eigen chrysanten op uit zaad. Als je er nu binnen mee begint, bloeien ze eerder dan wanneer je later zaait.

Moestuin

Helianthus tuberosus
 • In principe kun je het hele jaar de knollen van de aardpeer planten, maar het beste moment hiervoor is februari of maart. Spit de grond even om voordat je de knollen poot. Ze kunnen heel goed tegen kou en ze zullen vanzelf uitlopen zodra het warm genoeg is.
 • Voed je fruitbomen en -struiken met een laag goed verteerde stalmest (of gedroogde organische mestkorrels als je geen stalmest hebt). In de loop van het seizoen zal je boom of struik de voedingsstoffen en sporenelementen opnemen. Stalmest heeft als voordeel dat het ook als mulchlaag werkt.

Snoeien

theehybride rozen snoeien
Met dank aan The Salutation Gardens, Kent
 • Wanneer de dagtemperaturen boven het vriespunt liggen, kun je theehybriden en floribunda rozen snoeien. Doe dat voordat ze weer beginnen te groeien.
 • Verwijder regelmatig de verwelkte bloemen van je winterbloeiende viooltjes zodat ze geen zaad zetten. Ze zullen dan weer nieuwe bloemen produceren wanneer het warmer wordt.

Tuinklussen

Kiemkracht oude zaden testen
 • Controleer of je oude zaden nog de moeite van het zaaien waard zijn of dat je ze beter kunt weggooien. Zaai een paar zaadjes op een vochtig keukenpapiertje om te zien of ze nog voldoende kiemkracht hebben.
 • Strooi wat organische mest, bijvoorbeeld kippenmestkorrels of goed verteerde stalmest, rondom je rozen en andere zomerbloeiende heesters.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu