Checklist voor de tuin: week #4

Helga Kluiter
|
23/01/2023
tuinvogeltelling

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in januari: week 4?

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Nieuwere checklist zien? Checklist voor de tuin: week #5

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in januari: week 4

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

checklist week 1

Lees verder na de advertentie

  • Het is weer zover: in het weekend van 27 t/m 29 januari 2023 kun je meedoen aan de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling. Ga er een half uurtje voor zitten en geef je telling door op de speciale website.

Kamer- en kasplanten

kas tocht voorkomen
  • Heb je vorstgevoelige planten in je kas of serre staan, pas dan op dat de temperatuur er niet te laag wordt. Voorkom dat de warmte snel vervliegt door goed te isoleren.
  • Als je eerder in het najaar pronkerwten (Lathyrus) hebt voorgezaaid, kun je nu de groeitoppen uitnijpen, zodat ze bossiger gaan groeien. Dat levert meer (maar ook kleinere) bloemen op dan wanneer je dit klusje overslaat.

Kweken

Helleborus kweken

Moestuin

aubergine zaaien

Snoeien

Blauwe regen snoeien tot op 2 ogen
  • Snoei, wanneer het niet meer vriest, je blauweregen (Wisteria) door de dunne aanwas van afgelopen zomer terug te knippen tot slechts twee of drie knoppen.
  • Bramentakken die vrucht hebben gedragen sterven niet af, maar worden met het ouder worden wel minder productief. Snoei daarom de oudste takken en dood hout weg en leid de jonge takken over een klimrek om straks makkelijk de vruchten te kunnen plukken.

Tuinklussen

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
  • Welke winterbloeiers zie jij in je tuin staan, of wanneer je een rondje door je buurt wandelt? Schrijf het op en schaf deze planten later in het jaar aan, zodat jij volgende winter ook volop bloemen in de tuin hebt staan.
  • Strooi als het glad is op je stoep geen zout! Dat komt uiteindelijk in de bodem terecht, wat schadelijk is voor zowel bodemorganismen als planten – die groeien hierdoor slechter en het blad vergeelt. Gebruik liever strooizand. Dat werkt minstens zo goed en is veilig voor het milieu.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu