Checklist voor de tuin: week #3
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in januari: week 3?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Nieuwere checklist bekijken? Lees: Checklist voor de tuin: week #4
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
De tuin in januari: week 3
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
Lees verder na de advertentie
- Zorg ervoor dat vlinders, bijen en wespenkoninginnen die per ongeluk zijn ontwaakt uit hun winterrust in jouw tuin genoeg schuilplekjes kunnen vinden om hopelijk weer verder te kunnen rusten.
- Houd de voedersilo’s en voedertafels voor vogels schoon om de verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen.
Kamer- en kasplanten
- Kijk of de grond van je kamerplanten niet te nat is. In deze periode is het voldoende om de planten elke twee weken water te geven.
- Maak je geen zorgen als je kamerplanten die het hele jaar binnen staan in de winter een paar blaadjes laten vallen. Ruim die wel meteen op om te voorkomen dat ze gaan rotten of dat er beestjes in kunnen gaan schuilen.
Kweken
- Zaai hanglobelia’s onder glas om ze na IJsheiligen in bakken buiten te kunnen uitplanten en zo vroeg mogelijk van hun bloemen te kunnen genieten.
- Neem winterstekken van bladverliezende struiken zoals Forsythia, wilg (Salix), Viburnum, kornoelje (Cornus), hulst, kamperfoelie en fruitstruiken zoals druiven, kruisbessen en andere bessenstruiken.
Moestuin
- In de kas of binnen kun je aardbeien zaaien. Knip de bloemen echter dit voorjaar weg om de planten sterker te laten worden, zodat je volgend jaar een forse oogst krijgt.
- Zaai je favoriete kruidenzaden op een vensterbank om kleur en geur in je keuken te brengen en al vroeg in het jaar lekkere smaakmakers te kunnen oogsten.
- Kun je bestelde fruitbomen en -struiken met kale wortels niet meteen uitplanten, kuil de wortels dan tijdelijk in vochtige grond (eventueel in een grote pot of kuip) in. Druk de grond aan en geef water om te voorkomen dat de wortels uitdrogen.
Snoeien
- Als het steeds flink regent en erg nat is, kun je de snoeiwerkzaamheden beter even staken en wachten op wat droger weer.
Tuinklussen
- Loop niet op het gazon als het erg nat is of wanneer het gevroren heeft om te voorkomen dat je het gras beschadigt of de grond verdicht.
- Controleer of kleine alpine- en rotsplantjes in je tuin niet bedekt zijn door natte blaadjes en andere rommel die met de wind is komen aanwaaien. Verwijder dit alles van de plantjes om te voorkomen dat ze gaan rotten.