Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in januari: week 2?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Lees ook de nieuwste checklist: Checklist voor de tuin: week #3
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
De tuin in januari: week 2
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- De winter is een goede periode om veel loofbomen en bladverliezende struiken te snoeien. Controleer voor je begint echter altijd op nestelende vogels. Vrijwel alle vogels broeden nu niet, maar sommige soorten, zoals de Turkse tortel, broeden vrijwel het hele jaar.
Kamer- en kasplanten
- Wil je vroeg beginnen met zaaien of zaden opkweken die veel warmte nodig hebben, investeer dan nu nog in een verwarmde kweekbak of warmtemat.
- De centrale verwarming droogt de lucht in huis uit en daar houden veel kamerplanten niet van. Verhoog de luchtvochtigheid door de binnenpot van je planten op een schoteltje gevuld met water en steentjes te zetten.
Kweken
- Zaai pelargoniums dun in kleine zaaibakjes met een goed afwaterende zaaigrond. Dek de zaden maar nauwelijks af en houd de temperatuur tot het ontkiemen rond de 24 graden.
- Plant bomen en struiken met kale wortels. In de winter zien ze er boven de grond niet zo indrukwekkend uit, maar je nieuwe aanwinsten zullen ondergronds hun energie in de wortelgroei steken, om in het voorjaar weer sterk uit de startblokken te komen.
Moestuin
- Laat je pastinaken en preien in de grond zitten en oogst alleen wat je nodig hebt. Zorg wel steeds dat de grond goed afwatert om te voorkomen dat de groenten wegrotten.
- Verwijder zoveel mogelijk onkruid en resten van oude moestuinplanten. Spit dan de grond en meng er meteen compost doorheen of verspreid de compost als mulchlaag over de grond.
Snoeien
- Snoei kruisbessen en rode bessen door de zijscheuten terug te knippen tot drie knoppen vanaf hun basis.
- Is je rododendron verzwakt door de droogte van afgelopen jaren, dan kun je hem proberen te verjongen. Gebruik een takkenzaag om hem tot een hoogte van ongeveer 150 cm te knotten. Maar let op: niet alle rododendrons reageren hier goed op. Twijfel je, kort dan slechts een deel van de takken in tot de eerste bladeren vanaf de basis.
Tuinklussen
- Gebruik je nieuwsjaarsenthousiasme voor het schoonmaken van potten, gereedschappen, regentonnen en kassen om je voor te bereiden op de lente. Het is niet de meest glamoureuze klus, maar wel eentje die erg nuttig is.
- Haal de doorweekte, geknakte stengels van afgestorven vaste planten weg en gooi ze op de composthoop.