Checklist voor de tuin: week #1

Helga Kluiter
|
02/01/2023
Munt wortelstekken

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in januari: week 1?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin! Benieuwd naar de nieuwste checklist? Lees dan onze checklist voor de tuin: week #2.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in januari: week 1

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

kerstboom recyclen

Lees verder na de advertentie

 • Recycle je kerstboom door de takken eraf te zagen en ze op te stapelen achterin een border of een andere plek waar ze niet storen. Voeg ook de in stukken gehakte stam toe aan de stapel. Allerlei diertjes zullen er schuilplekken in vinden, en vogels vinden er voedsel.

Kamer- en kasplanten

Amaryllis Emerald
 • Je kunt nog tot april binnen amaryllisbollen (Hippeastrum) planten. Geniet steeds van andere kleuren door verschillende soorten te kiezen.
 • Zaai in de kas, serre of op een zonnige (maar niet te warme) vensterbank veldsla of andere slasoorten die geschikt zijn voor de winterteelt om binnen enkele weken te kunnen oogsten.

Kweken

Munt wortelstekken
 • Neem wortelstekken van vaste planten met vezelige wortels, zoals oosterse klaprozen, Acanthus, Verbascum en munt.
 • Het is nog niet te laat om tulpen te planten. Zolang je de grond kunt bewerken, kun je de bollen nog deze maand in de grond stoppen. Mogelijk bloeien ze later en kleiner dan je gewend bent, maar dat mag de pret niet drukken.

Moestuin

wisselteelt in de moestuin
 • Maak een plan voor de gewasrotatie van dit jaar, zodat je al je gewassen dit tuinseizoen op een andere plek kweekt dan het jaar ervoor.
 • Geef je lentekolen een voeding met veel stikstof om de bladgroei te bevorderen.

Snoeien

klimrozen snoeien
 • Blijf klimrozen snoeien zolang ze in rust zijn. Vriest het? Stel deze klus dan nog even uit tot een milder moment.
 • Zie je blad aan je nieskruid (Helleborus) met zwarte vlekken, knip dit dan af om te voorkomen dat de bladvlekkenziekte zich verspreidt.

Tuinklussen

Akker en Ambacht zaden
 • Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd om met de blik vooruit weer inspiratie op te doen en plannen te maken voor komend seizoen en je zaden te bestellen!
 • Maak een rondje door je (moes)tuin en controleer of al je winterse beschermingsmaatregelen nog in orde zijn. Denk aan stokken, steunen, boompalen en -banden en vliesdoek dat door slecht weer beschadigd kan zijn of los kan zitten.
Meer lezen over:
Tuinklussen Checklist
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu