Gardeners’ World 12/2024
Kerst uit eigen tuin
Cover van

Checklist voor de tuin: week #52

Waterlot verwijderen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in december: week 52?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in december: week 52

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in december: natuurhaag planten
  • Maak je tuin aantrekkelijker voor allerlei dieren door een erfgrens te beplanten met inheemse haagplanten. Je kunt zelfs meerdere soorten door elkaar planten. Denk bijvoorbeeld aan vlier (Sambucus nigra), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), sleedoorn (Prunus spinosa), sporkehout (Rhamnus frangula), Spaanse aak (Acer campestre), boswilg (Salix caprea) of egelantier (Rosa rubiginosa)

Kamer- en kasplanten

de tuin in december: cactus zaaien
  • Zaai cactuszaden op vochtige potgrond en laat ze in een verwarmde kweekbak of op een warme vensterbank ontkiemen.
  • Geef tuincyclamen (Cyclamen persicum) water van onderen en koop verwelkte bloemen regelmatig om ze lager in bloei te houden.

Kweken

Sorteer alvast je collectie zaden
  • Bestel je bloemenzaden en groentezaden voor komend seizoen. Bestel daarbij ook een aantal nieuwe soorten die je nog nooit geprobeerd hebt, zodat je weer nieuwe ervaringen kunt opdoen.
  • Plant deze winter blauwe bessen. Met zijn witte bloemen, heerlijke bessen en vurige herfstblad heeft deze zuurminnende fruitstruik elk seizoen iets te bieden. Heb je geen zure grond, plant de struiken dan in potten met heidepotgrond.

Moestuin

aardbeien planten kopen
  • Als je aardbeienplanten ouder dan drie jaar zijn, kun je beter wat nieuwe planten kopen om ze te vervangen. Oudere aardbeien worden minder productief.
  • Graaf een geul voor de bonen van volgend jaar. Vul de geul met composteerbaar keukenafval (geen gekookt voedsel) en bedek het met grond. Dit verteert vervolgens en verbetert de groeiomstandigheden van je bonen.

Snoeien

Waterlot verwijderen
  • Waterscheuten of waterloten zijn rechte, sterk groeiende twijgen die vaak ontstaan in het midden van een boom. Ze zullen geen bloemen of vruchten produceren, dus je kunt ze beter verwijderen. De boom houdt dan meer energie over voor nuttigere zaken. Snoei deze lange, recht omhoog groeiende scheuten terug tot de plek waar ze uit de hoofdtak komen.
  • Laat kornoelje (Cornus) met rust, zodat je de hele winter kunt genieten van hun kleurrijke takken. Snoei hem pas in de lente terug.

Tuinklussen

gereedschap voor de moestuin: spitvork
  • Iets teveel gegeten tijdens het kerstdiner? Werk de calorieën er vanaf door kale stukken grond om te spitten en er flink wat compost doorheen te werken.
  • Wil je iets te doen hebben deze kerstvakantie, duik dan de schuur in, maak je gereedschappen schoon, behandel ze met lijnolie en berg ze netjes georganiseerd weer op.
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.