Checklist voor de tuin: week #51

Helga Kluiter
|
19/12/2022
de tuin in december: prei bewaren

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in december: week 51?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in december: week 51

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

hazelworm

Lees verder na de advertentie

  • Laat je composthoop nu met rust en keer hem niet. Grote kans dat er door de warmte die verterende composthopen produceren er allerlei dieren in overwinteren, waaronder hazelwormen (foto), egels, muizen, kikkers en salamanders.

Kamer- en kasplanten

kamerplanten in vensterbank
  • Verplaats kamerplanten naar een zonnige vensterbank als ze anders in de winter niet genoeg licht krijgen. Op die manier krijgen ze zoveel mogelijk daglicht tijdens de donkere dagen.
  • Houd de temperatuur in de kas in de gaten met een min-maxthermometer. Hierop kun je snel aflezen of je kasverwarming naar behoren werkt en of je bij moet verwarmen of juist niet.

Kweken

Moestuin

de tuin in december: prei bewaren
  • Haal je laatste preien en pastinaken uit de grond. Kuil ze vervolgens in op een makkelijk bereikbare plek. Op die manier zullen ze maanden goed blijven en pak je gewoon steeds wat je nodig hebt.
  • Heb je dood aspergeblad en de topgroei van artisjokken nog niet afgeknipt, doe dat dan nu.

Snoeien

uitgebloeide hortensia herfst
  • Laat de verwelkte bloemhoofden van je hortensia’s tot het voorjaar aan de planten zitten. Zij beschermen de nieuwe knoppen verder naar onderen namelijk tegen vorst.
  • De Japanse esdoorn (Acerpalmatum) heeft niet veel snoei nodig, omdat dit de mooie vorm kan verpesten. Maar als het echt nodig is, kun je hem uiterlijk deze maand nog voorzichtig bijknippen.

Tuinklussen

gladiolen
  • Wil je elk seizoen bloembollen, dan moet je maanden vooruit denken. Maak dus nu alvast een bloembollenplanning voor volgend jaar. Eind winter bestel je de zomerbloembollen (zoals gladiolen, foto), in de zomer de herfstbloeiers en in het najaar de voorjaarsbollen.
  • Maak verharde paden die glad zijn geworden door groene aanslag schoon. De beste manier om dit te doen en waarvoor je geen middeltjes nodig hebt, is door wat scherp zand en wat water over je pad te gooien en dan goed te schrobben met een harde bezem.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu