Checklist voor de tuin: week #50

Helga Kluiter
|
12/12/2022
de tuin in december: leifruit planten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in december: week 50?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in december: week 50

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in december: uilenkast ophangen

Lees verder na de advertentie

  • Woon je in een bosrijke omgeving, hang dan een speciale bosuilenkast op. Uilen helpen je bij het tegengaan van overlast door muizen. Leg op de bodem een laagje kattengrit en daarover een laagje houtsnippers. Komen er takken uit het vlieggat, dan zit er overigens geen uil in maar een eekhoorn.

Kamer- en kasplanten

hyacinten soorten
  • Verplaats hyacinten die in de kas groeien naar binnen om in huis op een koele, lichte plek te gaan bloeien.
  • Verwijder regelmatig verwelkte bloemen en bladeren van planten die in de kas overwinteren, zoals pelargoniums.

Kweken

Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’
  • Plant geurende winterstruiken in potten naast de deur. Denk aan het meloenboompje (Chimonanthus praecox), vleesbes (Sarcococca) en het peperboompje (Daphne, foto).
  • Zaai kruiden zoals basilicum, dille, bieslook en munt binnen op een vensterbank om ’s winters te kunnen plekken. Laat de sterkste zaailingen uitgroeien tot planten die je in het voorjaar buiten kunt zetten.

Moestuin

de tuin in december: leifruit planten
  • Plant fruitbomen in leivormen zoals waaiers, palmetten of snoeren langs muren of schuttingen om de beperkte ruimte ten volle te benutten.
  • Als je geen tijd hebt om losse spruitjes te plukken als je in je moestuin bent, snij dan de hele stengel af en zet hem thuis in een emmer water op een koele plek. De stengel blijft lang goed en je kunt zo de spruitjes naar behoefte plukken.

Snoeien

berk in de tuin
  • Zoals altijd: bij vorst kun je beter niet snoeien. Is jouw tuin beschut? Dan kun je kijken of de volgende snoeiklussen relevant zijn voor je.
  • Snoei berken in november of december, wanneer hun sapstroom stilstaat. Al in januari komt de sapstroom weer op gang en kan snoeien ertoe leiden dat de berken sap gaan bloeden. Tip: gebruik de buigzame twijgen om kerstkransen te maken.
  • Je kunt nu heel veel fruitbomen snoeien om een open takkengestel te behouden en de vruchtproductie op peil te houden. Maar laat steenvruchten (zoals kersen en pruimen) nu met rust. Snoei die pas in de zomer om loodglansschimmel te voorkomen.

Tuinklussen

De grond opwarmen met een plastic zeil
  • Bedek zware kleigrond met (landbouw)plastic om het droger te houden, zodat het in de winter bewerkbaar blijft. Of dek het toe met een dikke laag compost en laag de wormen de grond verbeteren.
  • Repareer schuttingen en klimstructuren nu de planten in rust zijn en er zo min mogelijk blad in de weg zit.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu