Checklist voor de tuin: week #49

Helga Kluiter
|
05/12/2022
druiven snoeien wanneer

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in december: week 49?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in december: week 49

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in december

Lees verder na de advertentie

 • Hang voedersilo’s voor vogels op in de buurt van je rozen. De hongerige vogels zullen dan hopelijk ook een graantje meepikken van eventuele overwinterende plaagdiertjes in je planten.
 • Schep, nu het meeste blad wegevallen is, zoveel mogelijk bladeren uit je vijvers. Leg de rommel op de oever, zodat beestjes terug de vijver in kunnen kruipen. Gooi daarna alles op de composthoop.

Kamer- en kasplanten

de tuin in december
 • Voorzie kamerplanten van voldoende luchtvochtigheid om het uitdrogende effect van de verwarming tegen te gaan. Het beste kun je potten op schoteltjes zetten met daarin wat water en steentjes.
 • Verwijder dode bloemen van azalea’s die binnen staan. Geef ze regelmatig water en bied ze een koele standplaats uit de buurt van radiatoren. Zo verleng je de bloei maximaal.

Kweken

Erica carnea winterheide
 • Plant winterheide (Erica carnea, foto), grassen, winterviooltjes, primula’s en klimop in een pot om je tuin te voorzien van kleur in het winterseizoen.
 • Neem wortelstekken van vaste planten zoals klaprozen, vlambloem (Phlox) en munt en zet ze in een koude bak om te gaan groeien.

Moestuin

de tuin in december: pastinaak oogsten
 • Laat pastinaken in de grond zitten tot na de eerste vorst. Dan zullen ze zoeter smaken. Leg echter ook wat stro rond de planten om te voorkomen dat de grond bevriest, want dat maakt het oogsten lastiger.
 • Verwijder de gele bladeren aan je koolplanten, zodat schimmelziekten zoals grauwe schimmel en meeldauw geen vat op je planten krijgen.

Snoeien

druiven snoeien wanneer
 • Snoei druiven wanneer al hun blad gevallen is. Knip de zijtakken terug tot een of twee knoppen vanaf de hoofdstam.
 • Knot wilgen (Salix) door ze tot de basis van de knot terug te knippen. Gebruik de wilgentenen bijvoorbeeld voor het weven van manden. Of steek ze in de grond om nieuwe wilgen te laten wortelen.

Tuinklussen

tuingereedchap ophangen
 • Inventariseer welke tuingereedschappen je hebt en welke je nog nodig hebt. Voeg die toe aan je verlanglijstje voor de Kerstman als Sinterklaas er niet aan heeft gedacht …
 • Bedek composthopen met een oud kleed of wat plastic om te voorkomen dat de compost te koud en nat wordt om verder te kunnen verteren.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu