Checklist voor de tuin: week #48

Helga Kluiter
|
28/11/2022
Witlof trekken

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 48?

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in november: week 48

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in november: natuurvijver aanleggen

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

de tuin in november
  • Voorkom dat je op het blad van je planten spettert tijdens het watergeven. Nu het weer kouder is, verdampen de druppels maar langzaam, want de kans op schimmelziekten vergroot.
  • Zorg ervoor dat al je vorstgevoelige planten op een beschutte, vorstvrije plek staan. Kun je ze niet verplaatsen, bedek ze dan met vliesdoek zodra er vorst verwacht wordt.

Kweken

Tulpenbollen planten hoe diep
  • Je kunt nog steeds voorjaarsbollen planten. Nu is ook een goed moment om tulpen te planten, want de kans op aantasting door tulpenvuur wordt steeds kleiner.
  • Bescherm planten die net niet helemaal winterhard zijn, zoals Agapanthus, met een dikke laag mulch, stro of compost. Als je dat nu al doet, bespaar je je een hoop werk zodra het echt een keer gaat vriezen.

Moestuin

Witlof trekken
  • Heb je eerder in het jaar witlof gezaaid, haal dan nu de wortels uit de grond om de witlof te trekken op een koele, donkere plek.
  • Als je aan stalmest kunt komen, verspreid dit dan nu over je groentebedden. Zo heeft het in de winter de tijd om verder te verteren. Mulchen met compost is trouwens ook goed.

Snoeien

helleborus snoeien
  • Knip bladeren van kerstrozen (Helleborus niger) en lenterozen (Helleborus orientalis) om ruimte te maken voor de bloemen.
  • Snoei bij perenbomen de sterkste zijscheuten die dit jaar zijn ontstaan terug tot op twee of drie knoppen. Kort verder de hoofdtakken tot de helft in en knip de dunste takken weg. Zo gaat er meer energie naar de vruchtsporen.

Tuinklussen

de tuin in november: wormenbak buiten
  • Wil je in de winter dat de wormen in je wormenbak doorgaan met het composteren van je afval, verplaats de bak dan naar binnen. Bij temperaturen onder de 10 graden eten wormen niet meer veel en als het echt koud wordt, worden ze zelfs helemaal inactief.
  • Verzamel alle lege potten en bakken in je tuin, maak ze schoon en bewaar ze in een schuur, kelder of onder een rek in de kas, zodat ziekten en plagen er niet in kunnen overwinteren. Extra voordeel: in het voorjaar zijn ze meteen klaar voor gebruik.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu