Checklist voor de tuin: week #47

Helga Kluiter
|
21/11/2022
rozen verzorgen in de herfst

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 47?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in november: week 47

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in week 47

Lees verder na de advertentie

 • Vind de juiste balans tussen je tuin opruimen en genoeg overlaten voor overwinterende beestjes. Laat planten met mooie zaadhoofden en holle stengels waar mogelijk met rust, want de zaden zijn voedsel voor vogels en in de holle stengels kunnen insecten zoals lieveheersbeestjes overwinteren.

Kamer- en kasplanten

 • Bekleed de beglazing van je kas met bubbeltjesplastic nu de nachttemperaturen regelmatig onder de 5 graden komen om te zorgen voor extra isolatie.
 • Geef je kamer- en kasplanten minder water nu de winter nadert. Geef liever vaker kleine beetjes water zodra je planten het nodig hebben in plaats van veel water in één keer.

Kweken

lathyrus zaaien in papieren potjes
Foto: Marieke Nolsen
 • Zaaikriebels? Zaai pronkerwten (Lathyrus) in een onverwarmde kas of koude bak om volgend jaar eerder bloemen te hebben. De jonge plantjes kunnen wel wat kou hebben en zullen in een koude bak de winter prima doorkomen (tenzij het echt streng gaat vriezen).
 • Plant rozen met kale wortels tussen nu en maart. Dit is bijvoorbeeld een uitstekende periode om inheemse heggen met hondsrozen te planten.

Moestuin

de tuin in november: rucola zaaien
 • Zaai bladgroenten zoals rucola in kleine zaaibakken op een warme, zonnige vensterbank om ook in de winter je eigen saladegroenten te kunnen oogsten.
 • Bereid in je moestuin een groentebed voor vaste groenten voor om te beplanten met rabarber en asperges.

Snoeien

rozen verzorgen in de herfst
 • Als je in je struikrozen dode, beschadigde of over elkaar schurende takken tegenkomt, snoei ze dan weg om verdere beschadigingen en ziekten te voorkomen.
 • Wacht met het snoeien van bladverliezende siergrassen tot eind winter of begin voorjaar. De dode halmen beschermen de plant namelijk tegen vorst in de winter.

Tuinklussen

hulst stekken vermeerderen
 • Knip enkele takken hulst met bessen om kerstdecoraties mee te maken. Het is nog vroeg, maar anders heb je kans dat de vogels alle bessen al hebben opgegeten. Zet de takken tijdelijk in een emmer water op een plek waar de vogels er niet bij kunnen.
 • Wikkel lagen vliesdoek of stro om bananenplanten en boomvarens om ze te beschermen tegen de winterkou.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu