Checklist voor de tuin: week #46

Helga Kluiter
|
14/11/2022
tuin in november: voorjaarsbollen in kas kweken

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 46?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in november: week 46

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

  • Gebruik geen onnodig licht in de tuin. Vogels slapen er onrustiger door en trekvogels die ’s nachts vliegen raken door het vele licht gedesoriënteerd. Monteer een tijdschakelaar of bewegingssensor voor wanneer je het licht echt nodig hebt en laat verder de lampen uit.

Kamer- en kasplanten

tuin in november: voorjaarsbollen in kas kweken
  • Geef potten met voorjaarsbollen die in de kas staan regelmatig water, zodat ze nooit helemaal uitdrogen.
  • Zijn je tomaten– en komkommerplanten in de kas aan het verwelken, verwijder ze dan en gooi ze op de composthoop.

Kweken

tuin in november: kerstrozen planten
  • Plant kerstrozen (Helleborus niger) nu in je borders om deze winter prachtige bloemen te krijgen. Er zijn zowel enkele als dubbelbloemige kerstrozen verkrijgbaar.
  • Zet een Japanse esdoorn (Acer palmatum) in een pot en zet die op een beschutte plek in de halfschaduw.
cover speciale uitgave zaai een tuin

Zaai een tuin

De relatie die je hebt met een plant die je zelf zaait en groot ziet groeien is niet te vergelijken met een plant die je volwassen koopt. Voor een paar euro kweek je genoeg planten om armen vol bloemen en talloze maaltijden van te kweken. Je leest hier alles over in de speciale uitgave van Gardeners’ World: ‘Zaai een tuin’.

Moestuin

aardpeer oogsten
  • Je kunt aardperen oogsten zodra de bloemen verwelken. Maar de knollen zijn eenmaal uit de grond slecht te bewaren, dus oogst tot eind februari alleen wat je gebruikt. De knollen die je laat zitten lopen in het voorjaar weer uit..
  • Blijf doorgaan met het poten van uien, sjalotjes en knoflook. Bereid zware grond voor het poten voor door voldoende compost door de grond te werken en eventueel te poten op ruggetjes voor een betere drainage.

Snoeien

tuin in november: kweepeer snoeien
  • Kort takken van de kweepeer (Cydonia) tot een derde van hun lengte in. Dun zwakke takken uit om de boom te openen en de kans op bladvlekkenziekte te verkleinen.
  • Snoei nu geen lavendel meer. Als je die nu snoeit, loop je het risico dat kou en vorst de struik deze winter doden. De topgroei die nu aan de struiken zit, beschermt de plant hiertegen.

Tuinklussen

vetplanten buiten winterhard
  • Zet potten met rotsplanten en cactussen op een plek waar ze beschut staan tegen regen. Deze planten kunnen vaak wel tegen de kou, maar nattigheid wordt ze ’s winters vaak fataal.
  • Heb je net bomen en struiken aangeplant, bescherm ze dan met een stuk gaas als er regelmatig konijnen in jouw tuin komen. Zo voorkom je dat ze je nieuwe aanplant beschadigen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu