Checklist voor de tuin: week #45

Helga Kluiter
|
07/11/2022
lijsterbes zaaien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 45?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in november: week 45

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Lees verder na de advertentie

Biodiversiteit

Hedera helix bessen
  • Snoei klimop niet nu, maar laat de bloemen zich ontwikkelen tot bessen. Die zijn pas in februari en maart rijp en erg belangrijk voor veel vogels, juist omdat in deze periode weinig andere bessen te vinden zijn.

Kamer- en kasplanten

  • In de (koude) kas kun je in november vaste planten voorzaaien zoals ridderspoor (Delphinium), toorts (Verbascum, foto), vingerhoedskruid (Digitalis) en lupine.
  • Het is weer wintertijd en het wordt weer een stuk eerder donker. Installeer daarom lampen op zonne-energie in je kas, zodat je ook op donkere winteravonden nog de planten kunt controleren.

Kweken

lijsterbes zaaien

Moestuin

Aarbeienplanten fatsoeneren
  • Fatsoeneer je aardbeienplanten. Knip oud blad en een teveel aan uitlopers terug en verwijder al het onkruid dat tussen de planten groeit.
  • Bind je spruitkool (spruitjes) aan stevige steunstokken en aard ze aan rondom de hoofdstengel om ervoor te zorgen dat topzware planten stevig rechtop blijven staan.

Snoeien

Vlinderstruik snoeien: verwijder topgroei
  • Kort vlinderstruiken een stuk in, ongeveer tot de helft. Zo voorkom je dat de wortels bij stevige wind in herfst en winter loswrikken. In het voorjaar snoei je de Buddleja dan weer zoals je gewend bent.
  • Knip vaste planten die er verfomfaaid uitzien terug en mulch dan de grond eromheen met compost.

Tuinklussen

rozen ziektes en plagen
  • Laat de gevallen bladeren van rozen die door roest zijn aangetast niet liggen, maar ruim het op. Doe het blad niet bij je compost om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
  • Ververs het siergrind rond je rotsplanten om het blad weg te houden van de vochtige aarde. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je plantjes gaan rotten.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu