Checklist voor de tuin: week #44
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 44?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
De tuin in november: week 44
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
Lees verder na de advertentie
- Sommige vlinders overwinteren hier als volwassenen. Kom je er per ongeluk eentje in huis tegen, verplaats hem dan naar een rustige, koele plek, zoals een schuur. Verplaats ze met behulp van een doosje met deksel om te voorkomen dat je ze beschadigt.
Kamer- en kasplanten
- Houd azalea’s in de kas doorlopend vochtig, liefst met regenwater om te voorkomen dat deze zuurminnende plant teveel kalk krijgt.
- Je zou het met dit weer nog niet zeggen, maar het is aftellen tot de kerstdagen. Als je nu nog amaryllisbollen in potten op een warme vensterbank plant, ben je nog nét op tijd om ze met kerst in bloei te hebben.
Kweken
- Plant groenblijvende struiken en coniferenheggen nu de grond nog warm is. De planten zullen dan nog voor de winter aanslaan.
- Neem vanaf nu winterstekken van de rijpe takken van diverse bomen en struiken.
Meer lezen:
Moestuin
- Bestel je fruitbomen en fruitstruiken met kale wortels, zodat je ze tussen eind najaar en begin voorjaar kunt uitplanten.
- Controleer je opgeslagen aardappeloogst en verwijder alle exemplaren die tekenen van rotting vertonen. Gebruik jute zakken (geen plastic!) om je aardappelen in te bewaren, zodat overtollig vocht kan ontsnappen.
Snoeien
- Dun fruitstruiken zoals aalbessen en kruisbessen uit om de planten als geheel sterker te maken.
- Knip vaste planten die geen mooie zaadhoofden hebben terug tot de grond.
Tuinklussen
- Verwijder onkruid dat met de late herfstwarmte nog opkomt. De zaailingen zijn nu nog jong en kwetsbaar. Pak dus vandaag nog je schoffel en haal ze uit je tuin.
- Haal tuinslangen en druppelslangen uit je tuin wanneer je ze niet meer nodig hebt en bewaar ze in de winter binnen, zodat ze niet kapot zullen vriezen.