Checklist voor de tuin: week #35
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 35?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in september: week 35
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Zonnebloemen uitgebloeid? Laat de bloemhoofden zitten, zodat de vogels kunnen smullen van de zaden. Wil je de bloemen niet laten staan, knip de koppen dan af en leg ze op een droge plek en oogst de zaden voor de vogels later.
- De ruimte langs een heg is vaak een lastige plek, maar je kunt er wel degelijk iets moois van maken. Plant er bijvoorbeeld groenblijvende varens en planten die in winter en voorjaar bloeien, zoals cyclamen en sleutelbloemen die nectar voor vroege bijen bieden.
Meer lezen: 5x de meest diervriendelijke hagen voor je tuin
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Begin met het planten van narcissenbollen in potten en zet die zeker 10 weken op een koele plek (kelder of koelkast) om daarna naar je woonkamer te verplaatsen. Dan heb je met kerst bloeiende narcissen.
- Geef je kasplanten vroeg op de dag water, zodat de kas weer droog is aan het einde van de dag. Vochtige nachten zijn – zeker in deze tijd van het jaar – een feest voor grauwe schimmel (Botrytis).
Kweken
- Haal dichtgegroeide pollen van vaste planten die zijn uitgebloeid uit de grond, scheur ze en herplant de losse delen. Geef ze daarna flink water, zodat goed aanslaan.
- Als er gaten in je borders zijn gevallen, beplant ze dan met laatbloeiende vaste planten, zoals sedums. Deze bieden nectar voor bestuivers tot ver in de herfst. Tip: Je kunt ze ook in potten planten en die in je borders zetten.
Moestuin
- Plant een mannelijke en vrouwelijke kiwiplant en laat deze klimplanten over een trellis, schutting of boog klimmen. Het duurt trouwens wel wat jaren voor je de eerste vruchten kunt verwachten, dus heb geduld!
- Zijn je tomatenplanten door de droogte en hitte niet meer productief, oogst dan je laatste tomaten en haal de planten dan uit de grond. Zo komt er ruimte vrij voor het zaaien van late groenten.
Snoeien
- De zomersnoei van appelbomen moet zijn afgerond voor half september. Ga dus nu hiermee aan de slag om ook de komende jaren weer een goede vruchtzetting te garanderen.
- Snoei heggen zoals coniferen en taxus om ze weer netjes te maken en hun hoogte binnen de perken te houden.
Tuinklussen
- Is er in jouw tuin inmiddels ook al veel blad gevallen vanwege de droogte? Verzamel het in een bladkooi of vuilniszak om er bladaarde van te maken.
- Controleer je rozen op tekenen van schimmelziekten zoals roest. Pluk aangetast blad en raap het ook op van de grond. Gooi het vervolgens weg in de kliko, niet op je composthoop.