Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in augustus: week 34?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in augustus: week 34
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Maak een insectenhotel van oude stronken en boomtakken, zodat de kleine beestjes in je tuin een schuilplekje hebben bij slecht weer en om straks in te overwinteren.
- Zijn er appels van je bomen gevallen door de droogte, laat er dan een paar liggen of leg ze op een voederplank voor de vogels. Onder andere merels en mezen vinden dit een lekker hapje.
Kamer- en kasplanten
- Haal blad dat op de grond is gevallen meteen weg om te voorkomen dat plagen en ziektes zich erin vestigen.
- Heb je een gewas geoogst en wil je op die plek een nieuw gewas zaaien of planten, bedek het stuk grond dan eerst met een laag goede compost om de grond te voeden. En bedenk: ook in de kas is wisselteelt een goed idee.
Kweken
- Loop op een droge dag een rondje door je tuin en verzamel de zaden en rijpe zaadhoofden van je favoriete bloemen en groenten.
- Vergeet niet om nu alvast voorjaarsbloembollen te bestellen om dit najaar te planten. Nu heb je nog de ruimste keuze, en zodra de bollen beschikbaar zijn, kun je meteen aan de slag.
Moestuin
- Controleer elke dag of je rijpe aubergines, courgettes of komkommers kunt oogsten. Wacht niet te lang, want het komt de smaak niet ten goede als deze groenten te groot worden.
- Zaai winterharde gewassen, zoals rucola, veldsla, snijbiet, spinazie, radijs en lenteuitjes om later in de herfst en in de winter te oogsten.
- Tegen het einde van de zomer worden courgettes vatbaar voor meeldauw. Wees problemen voor en besproei het blad met een mengsel van 50:50 melk en water. De lactose in de melk gecombineerd met zonlicht schijnt als een natuurlijk schimmelwerend middel te werken.
Snoeien
- Snoei laurierheggen, in tegenstelling tot de taxus, liever met een gewone schaar in plaats van een elektrische. Zo voorkom je dat je bladeren doormidden knipt die vervolgens bruin worden.
- Blijf doorgaan met het verwijderen van verwelkte bloemen uit de planten in je borders, tenzij je wilt dat ze zaad zetten.
Tuinklussen
- Kijk rond in je tuin om te zien welke planten de hitte en droogte goed doorstaan hebben. Vervang planten die niet meer te redden zijn door planten die beter met droogte kunnen omgaan.
- Ga regelmatig op slakkenjacht, zeker op vochtige avonden, om de slakkenpopulatie binnen de perken te houden.