Voorzie je borders van instant kleur met deze vaste najaarsbloeiers

Helga Kluiter
|
12/10/2021
Hesperantha coccinea Major

Het is heel eenvoudig om je borders begin herfst nieuw leven en kleur in te blazen met najaarsbloeiers, vaste planten liefst die in volle bloei staan. Die zien er niet alleen meteen goed uit, maar zorgen ook de volgende jaren voor een heerlijke bloemenpracht.

Lees verder na de advertentie

Bloeiende planten in de herfst

Herfstbloemen hebben vaak een lange aanloop nodig om het bloeistadium te bereiken. Veel van deze planten komen oorspronkelijk uit warmere klimaten, en een lange herfst geeft ze voldoende tijd om goed te bloeien. Zelfs dahlia’s doen het veel beter wanneer ze vrij door mogen bloeien tot begin november in plaats van (zoals vroeger) half september afgeknipt te worden.

Najaarsbloeiers vaste planten

Late bloemen zijn niet alleen mooi in je herfstborder, ze trekken ook late insecten aan en zijn daardoor belangrijk voor de natuur. Deze najaarsbloeiende vaste planten mogen niet ontbreken in je tuin:

Leliegras (Liriope muscari)

Leliegras

De blauwe, roze, paarse of witte bloemen van leliegras (Liriope muscari) hebben wel wat weg van blauwe druifjes. De bloemstengels steken uit boven een dicht tapijt van sierlijk grasachtig blad. Deze plant is een bosbewoner die houdt van (half)schaduw en voedzame grond. Hij doet het ook goed als bodembedekker.

H x B: 40 cm x 40 cm

Lees verder na de advertentie

Napolitaanse cyclaam (Cyclamen hederifolium)

najaarsbloeiers vaste planten
Foto: Creative Commons/Charlie-Jackson

De fraaie minicyclaambloemen van de Napolitaanse cyclaam (Cyclamen hederifolium) verschijnen op kale stengels voor de bladgroei, die vervolgens de hele winter aanhoudt en de bodem bedekt met klimopachtige blaadjes. Zet deze plant in goed afwaterende grond in de zon of lichte schaduw.

H x B: 12 cm x 15 cm

Kliplelie (Nerine bowdenii)

najaarsbloeiers vaste planten

De kliplelie (Nerine bowdenii) bloeit voordat de bladeren verschijnen (of nadat het blad verdwenen is, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt) met groepen grote roze ‘lelies’ op rechte stelen die uit de kale grond omhoog komen. Volle zon en een sterke afwatering zijn essentieel. Dit is de enige telg van de Nerine-familie die winterhard is.

H x B: 45 cm x 25 cm

Herfstkrokus (Crocus speciosus)

Najaarscrocus

Net wanneer de tuin op zijn retour lijkt te zijn, piept de herfstkrokus (Crocus speciosus) boven de grond uit. Hij bloeit van eind september tot eind november. Je kunt de knollen het beste in juli planten (of later in pot kopen en uitplanten) en in goed afwaterende grond in de zon of lichte schaduw zetten.

H x B: 10 cm x 3 cm

Herfstasters (Symphyotrichum novi-belgii)

herfstaster

Dit zijn echt klassieke najaarsbloeiers: vaste planten zoals deze herfstasters (Symphyotrichum novi-belgii) zijn een jaarlijks terugkerend buffet voor late bijen, hommels en vlinders. Geef ze vruchtbare, goed afwaterende grond en zet ze in de volle zon. Voorkom meeldauw door aan de voet van de plant water te geven.

H x B: 60 cm x 50 cm

Kafferlelie (Hesperantha coccinea ‘Major’)

Hesperantha coccinea Major

Uit het grasachtige blad van de kafferlelie (Hesperantha coccinea ‘Major’, voorheen Schizostylis genaamd) komen sprieten met buisvormige koperkleurige bloemen. Ze lijken wel op minigladiolen! Geef deze herfstbloeier voldoende vochtige grond die echter wel goed afwatert en zet hem in de zon of lichte schaduw.

H x B: 60 cm x 30 cm

Meer najaarsbloeiers & vaste planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu