De pluktuin in juli en augustus: dit kun je doen!
Waar denk jij aan bij juli en augustus op de pluktuin? Precies: oogst! Jennita Jansen van biologische bloemenkwekerij Plukatelier weet precies hoe het eraan toegaat op de pluktuin. Met dit handige lijstje vol tuinklussen en tips kun je meteen aan de slag en weet je wat je kunt plukken deze maanden.
Tuintaken voor de pluktuin in juli en augustus
Juli en augustus zijn maanden van overvloed en het is dan ook een drukte van jewelste op de pluktuin. Met de woorden van Jennita: “De zomerbloemen gaan nu helemaal los!” Deze 9 tuinklussen maken van je oogstmaanden een feestje.
1. Bloemen oogsten
Het is tijd om te genieten van al je harde werk en dat betekent plukken, plukken en nog meer plukken! Ga je bloemen oogsten voor op de vaas? Pluk ze dan net voordat ze (helemaal) open zijn. Zo geniet je het langst van je bloemen.
2. Wieden
Als de bloemen goed groeien, doen ongewenste planten dat ook. Wieden werkt vaak het beste als je de planten al jong uit de grond haalt. Zo zorg je ervoor dat je geplande planten genoeg zon en voedingsstoffen krijgen.
3. Boeket voor je tuindieren
Lees verder na de advertentie
Heb je te veel bloemen om te plukken? Laat dan wat bloemen staan voor de bestuivers in jouw tuin. Zo steun je de biodiversiteit én kun je straks zelf zaden oogsten!
Wekelijks pluktuin-tips in je mail
Iedere week dit soort tips voor je pluktuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
4. Bloemen drogen
Je kunt geoogste bloemen ook prachtig drogen, zodat je in de herfst en winter kunt genieten van bloemenpracht in huis.
5. Zaaien voor volgend seizoen
Zaai deze maanden ook je winterharde eenjarigen, tweejarigen en vaste planten voor het volgende seizoen. Door alvast vooruit te kijken, geniet je straks ook weer van een tuin vol bloemen.
6. Water geven
Houd in de gaten of je planten extra water nodig hebben als het lange tijd droog blijft, zeker bij hoge temperaturen. Let in het bijzonder op zaailingen en jonge planten, want die kunnen slecht tegen uitdroging.
7. Bloemen koppen
Kop uitgebloeide bloemen om meer bloei te stimuleren. Laat de uitgebloeide bloemen juist zitten als je later zaden wilt oogsten.
8. Zaden oogsten
Ga je zaden oogsten? “Wacht dan tot de zaden helemaal bruin en ingedroogd zijn”, tipt Jennita. Kies vervolgens een droge dag uit om de zaden zo droog mogelijk te oogsten. Zo is de kans op onder andere schimmel kleiner.
Bloemen om te plukken in juli en augustus
Er is zo veel te plukken in deze oogstmaanden, zoals:
- Duizendblad
- Bolderik
- Amarant
- Dille
- Leeuwenbek
- Goudscherm (Bupleurum)
- Goudsbloem
- Korenbloem
- Cosmea
- Ridderspoor (Delphinium)
- Zonnehoed (Echinacea)
- Zonnebloem
- Strobloem
- Lamsoor (Limonium)
- Siertabak (Nicotiana)
- Hazenstaartjes (Lagurus)
- Juffertjes-in-het-groen (Nigella damascena)
- Klaproos
- Duifkruid (Scabiosa)
- Zinnia
- Dahlia