Checklist voor de tuin: week #51

Helga Kluiter
|
18/12/2023
mosterd zaaien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in december: week 51?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in december: week 51

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

nestkast ombouwen tot winterverblijf voor vogels

Lees verder na de advertentie

 • Denk alvast vooruit naar het broedseizoen en hang nu nestkasten op aan de gevel van je woning of een schuur. Houd rekening met de plaatsing, zodat het er niet inregent of in de zon te heet wordt. In het komende januari-nummer van Gardeners’ World (op 27 december 2023 in de winkels) lees je wat je nog meer kunt doen voor dieren.

Kamer- en kasplanten

cactus zaaien
 • Cactussen kun je het hele jaar door zaaien, maar juist nu er buiten minder te doen is, is dit een leuk klusje om binnen te doen. Zaai op vochtige, goed doorlatende grond en dek de zaden lichtjes af. Geef ze voldoende warmte (20+ graden) en licht.
 • Je kunt geraniums kweken uit stekken, maar zaaien kan ook! Zaai de zaden op het oppervlak van vochtige grond. Geef ze veel licht (maar geen direct zonlicht) en voldoende warmte, bij voorkeur in een verwarmde kweekbak.

Kweken

Sarcococca confusa
 • Maak mooie, duurzame boeketten voor binnenshuis met groen en winterbloemen uit de tuin. Kies bijvoorbeeld sneeuwbal, toverhazelaar, vleesbes (foto) en meloenboompje (die geuren allemaal heerlijk!) en combineer die met takken van groenblijvers, bessen, rozenbottels en zaadhoofden van grassen en vaste planten.
 • Leeuwenbekjes (Antirrhinum majus) worden meestal gekweekt als eenjarigen, maar het zijn eigenlijk kortlevende vaste planten. Je kunt ze in december al voorzaaien onder glas, zodat ze vanaf juni zullen bloeien.

Moestuin

mosterd zaaien
 • Je kunt mosterdgroen in de kas of op de vensterbank voorzaaien en daarna in de koude bak zetten. Buiten groeien ze bij zachte temperaturen door. Bij te veel kou gaan ze in rust, om weer vrolijk verder te groeien zodra het warmer wordt.
 • Zaai kruiden zoals basilicum, dille, bieslook en munt binnen op je vensterbank om in de winter te kunnen oogsten. Laat de sterkste zaailingen doorgroeien, zodat je ze in het voorjaar kunt uitplanten.

Snoeien

japanse esdoorn Acer palmatum Osakazuki
Acer palmatum ‘Osakazuki’
 • Als je Japanse esdoorn (Acer palmatum) uit vorm is geraakt, kun je hem voorzichtig snoeien. Maar je moet het wel uiterlijk nu doen, want zodra de sapstroom binnenkort op gang komt, kan hij sap gaan bloeden na het snoeien.
 • Clematissen uit groep 3 (die bloeien tussen eind juni en oktober, zoals Clematis viticella, Clematis x jackmanii en Clematis texensis) kun je nu snoeien. Als je ze tot de basis terugsnoeit, zal hij in voorjaar hard teruggroeien en later rijk bloeien.

Tuinklussen

mulchen met stalmest
 • Bedek lege borders met een laagje goed verteerde stalmest of compost en laat de wormen en vorst vervolgens hun werk doen om de grond losser te maken.
 • Heb je gladde, slijmerige plekken op je terras, gooi er dan wat scherp zand overheen en schrob het stevig met een bezem.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu