Checklist voor de tuin: week #50
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in december: week 50?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
De tuin in december: week 50
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Het is een goed idee om nu al het blad dat in je vijver is gewaaid eruit te vissen. Zo voorkom je dat het gaat rotten en de balans in het water verstoort, met algengroei tot gevolg. Leg alle rommel een paar uur naast de vijver, zodat alle meegekomen beestjes terug kunnen kruipen. Daarna kan het op de composthoop.
Lees verder na de advertentie
Kamer- en kasplanten
- Controleer af en toe je kamerplanten op spintmijten. Ze houden van droogte en warmte, dus onze verwarmde, droge woonkamers vinden ze geweldig. Haal ze met de hand weg en probeer de luchtvochtigheid te verhogen.
- Heb je de planten en potten in je kas opgeruimd, was dan ook bevloeiingsmatten en desinfecteer ze voor je ze opbergt om ze over een paar maanden meteen weer te kunnen gebruiken.
Kweken
- Maak wortelstekken van anemonen. Snijd dunne, buigzame wortels zo dicht mogelijk bij de wortelhals af. Maak dunnere stekken wat langer (ca. 8 cm) zodat ze genoeg groeikracht hebben. Leg ze plat op vochtige potgrond in een zaaibak en bedek met potgrond. Zet de bak in een koude bak of onverwarmde kas.
- Stop tussen nu en Kerst de laatste voorjaarsbollen in de grond. Controleer of ze stevig zijn en geen rotte plekken hebben. Tulpen kun je goed laat planten, evenals narcissen en blauwe druifjes. Ze zullen gewoon op kortere stelen bloeien als je ze laat plant.
Moestuin
- Begin met het maken van een planning voor de wisselteelt van je groenten van komend jaar. Door gewassen te roteren voorkom dat ziekten en plagen zich in de grond kunnen opbouwen.
- Gebruik de ruimte in je moestuin of volkstuin optimaal door een eetbare haag eromheen te planten. Dit is een goed moment om dat te doen, omdat de struiken nu in rust zijn.
Snoeien
- Begin met de wintersnoei van blauweregen (Wisteria) door de zijscheuten van afgelopen zomer terug te knippen tot op twee of drie knoppen. Soorten zoals Wisteria sinensis zien er dan meteen netjes uit en bloeien na een goede knipbeurt beter.
- Nu de laatste blaadjes vallen kun je aan de slag met het snoeien van je fruitbomen. Door nu te snoeien zorg je voor een open, evenwichtig takkengestel en stimuleer je de productie van fruit. Laat steenvruchten (pruimen, kersen …) nu echter met rust om loodglans te voorkomen.
Tuinklussen
- Heb je je fruitbomen gesnoeid, bewaar dan de twijgen om in de grond te steken tussen planten waar je wil voorkomen dat er duiven landen. En anders kun je de takjes versnipperen en composteren.
- Dek zware kleigrond toe met plastic (landbouwplastic of overgebleven potgrondzakken). Zo houd je de grond wat droger en kun je er in de winter makkelijker in graven.