Checklist voor de tuin: week #49

Helga Kluiter
|
04/12/2023
wortelstekken

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in december: week 49?

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Nieuwere checklist lezen? Lees: Checklist voor de tuin: week #50

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in december: week 49

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

loofbomen voor privacy: haagbeuk

Lees verder na de advertentie

  • Plant inheemse hagen met kale wortels om tuindieren te lokken en een mooie omheining te maken rond je tuin. Kies voor hagen met aanlokkelijke blad- en beskleuren om meer kleur toe te voegen, of plant snelgroeiende hagen om snel effect te sorteren.

Kamer- en kasplanten

wortelstekken
  • Vermeerder vaste planten in de kas of serre uit wortelstekken, waaronder floxen of vlambloemen (Phlox), oosterse klaprozen (Papaver orientale) en munt.
  • Geef kamerplanten spaarzaam water nu ze minder water gebruiken. Maar pas wel op dat de centrale verwarming je planten niet uitdroogt.

Kweken

Mahonia x media Winter Sun
  • Plant deze maand winterbloeiende struiken in bedden en borders buiten. Vleesbes (Sarcococca confusa) brengt in deze tijd van het jaar een sterke geur naar je tuin, terwijl Mahonia x media ‘Winter Sun’ (foto) heldergele bloemen produceert gedurende de hele maand.

Moestuin

  • Bescherm eventuele overgebleven selderijplanten in de grond door ze te bedekken met stro of vliesdoek.
  • Als je aardbeiplanten ouder zijn dan drie jaar, bestel dan nieuwe variëteiten om ze te vervangen. Oude aardbeienplanten worden snel minder productief.

Snoeien

uitgebloeide hortensia herfst
  • Laat de verwelkte bloemhoofdjes op je hortensia’s zitten tot het voorjaar, omdat ze vorstbescherming bieden aan de opzwellende knoppen verder naar beneden. Knip eventueel een paar verwelkte takjes af om te drogen of te gebruiken voor kerstdecoraties.
  • Snoei klimrozen door aangetast of beschadigd groen te verwijderen en nieuwe scheuten aan hun ondersteuning te binden. Snoei oudere zijtakken tot een derde van hun lengte terug.

Tuinklussen

planten beschermen bij vorst
  • Verplaats potten met struiken of vaste planten naar beschutte plekken. Door ze bij elkaar te zetten, bescherm je de wortels tegen vorstschade.
  • Terwijl veel delen van de tuin en moestuin worden opgeruimd, kun je van de gelegenheid gebruik maken om nieuwe paden aan te leggen.
Meer lezen over:
Tuinklussen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu