Checklist voor de tuin: week #38
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 38?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in september: week 38
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Huisjes- en naaktslakken leggen bij warm weer een paar keer per jaar eitjes. Verwijder de eitjes die je op de grond of op bladeren vindt en voer ze aan de vogels.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Plant amaryllisbollen (Hippeastrum) binnen in potten om over zes tot acht weken te genieten van spectaculaire bloemen.
- Maak een plan om vorstgevoelige planten voor de winter binnen te halen. In een kas kun je veel meer planten laten overleven. Reken uit hoeveel ruimte je nodig hebt en maak dat deel van de kas schoon.
Kweken
- Vul potten met bollen van de vroege iris, die in februari voor een spektakel zullen zorgen. Plant ze in zanderige potgrond, drie keer zo diep als dat ze hoog zijn. Zodra het kouder en vochtiger wordt (meestal oktober), zet je ze in een koude bak om ze koel maar droog te houden.
- Plant alvast wat winterperkgoed in de gaten waar je zomerbloeiers hebt teruggesnoeid.
- Plant voorjaarsbollen, zoals krokussen, narcissen, hyacinten en kievitsbloemen in potten en borders.
Inspiratie nodig? Lees ook:
Moestuin
- Begin met het zaaien van winterharde variëteiten van tuinbonen en erwten om volgend jaar al vroeg te kunnen oogsten.
- Plant plantuien en sjalotten op een zonnige plek met 10 cm tussenruimte. Het puntje moet net boven de grond uitsteken.
- Niet vergeten: koop nu je knoflook-pootgoed om dit najaar knoflook te kunnen poten.
Snoeien
- Blijf uitgebloeide bloemen afknippen om een langere bloei te stimuleren. Je bakken en manden met vorstgevoelige planten en eenjarigen hebben nog een maand voor de boeg en zullen blijven bloeien.
- Vaste geraniums staan er nu slordig bij. Snoei het blad stevig terug tot je een minimale pol van blad overhoudt.
Meer lezen: De 12 beste geraniums voor in de schaduw
Tuinklussen
- Werk lelijke plekken in je gazon bij door die stukken opnieuw in te zaaien. Hark voor je zaait de grond open.
- Gooi gekopte bloemen en snoeiafval op de composthoop. Wissel de lagen af met houtig afval. Composteer geen zaadhoofden van planten die zichzelf makkelijk uitzaaien.