Checklist voor de tuin: week #37

Helga Kluiter
|
12/09/2022
de tuin in september week 37: engelenhengel zaaien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 37?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in september: week 37

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in september week 37: bollen planten
  • De tijd om de voorjaarsbollen te planten is aangebroken. Denk je bij het kiezen van je bloembollen ook aan de dieren? Bollen zoals blauwe druifjes (Muscari), krokussen en Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) zorgen al vroeg in het voorjaar voor voedsel voor bijen en hommels.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

de tuin in september week 37: engelenhengel zaaien
  • Zaai nu onder glas de zaden van engelenhengel (Dierama pulcherrimum) op het oppervlak van wat vochtige grond. Laat ze overwinteren in een koele kas.
  • Haal schaduwdoeken weg en was kassenwit van je kassen nu het licht langzaam minder begint te worden. 

Kweken

citroenverbena stekken

Moestuin

aardappelen bewaren
  • Haal je aardappelen uit de grond, droog ze af en bewaar ze in jute of papieren zakken op een koele, donkere en goed geventileerde plek.
  • Plant nieuwe blauwebessenstruiken in potten met potgrond voor zuurminnende planten. Dan kun je volgend jaar voor het eerst oogsten.

Snoeien

komkommer snoeien
  • Snoei nu de uitlopers van komkommers, zodat de plant zijn energie en water stopt in het laten rijpen van de laatste vruchten. Snoei net boven het tweede blad boven kleine of embryonale vruchtjes.
  • Nu de laatste bloemen van de Agapanthus verwelken, kun je de stengels van deze Afrikaanse lelie terugknippen tot de voet. Verwijder vergelend blad aan de randen.

Tuinklussen

appel bruinrot
  • Kom je appels, pruimen of peren tegen die aangetast zijn door bruinrot, verzamel deze vruchten dan meteen en gooi ze weg om te voorkomen dat deze schimmel zich verder verspreidt.
  • Veel kwekerijen van vaste planten zijn deze maand nog geopend. Aangezien de nazomer en najaar de perfecte tijd zijn om vaste planten in de grond te zetten, is dit een uitstekend moment voor je kwekerijbezoek én om meteen nieuwe planten te kopen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu