Checklist voor de tuin: week #37
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 37?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in september: week 37
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- De tijd om de voorjaarsbollen te planten is aangebroken. Denk je bij het kiezen van je bloembollen ook aan de dieren? Bollen zoals blauwe druifjes (Muscari), krokussen en Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) zorgen al vroeg in het voorjaar voor voedsel voor bijen en hommels.
Lees verder na de advertentie
Kamer- en kasplanten
- Zaai nu onder glas de zaden van engelenhengel (Dierama pulcherrimum) op het oppervlak van wat vochtige grond. Laat ze overwinteren in een koele kas.
- Haal schaduwdoeken weg en was kassenwit van je kassen nu het licht langzaam minder begint te worden.
Kweken
- Neem stekken van fuchsia’s, salvia’s, pelargoniums en meer niet-winterharde meerjarige planten om ze in de winter over te houden.
- Plant tweejarige bloemen, zoals muurbloemen, viooltjes en vergeet-mij-nietjes, die je eerder dit jaar hebt gezaaid uit in potten en borders.
- Zaai buiten winterharde geraniums en juffertjes-in-het-groen (Nigella), zodat ze in de winter een koude periode meemaken. Volgend jaar heb je dan veel nieuwe, bloeiende planten.
Moestuin
- Haal je aardappelen uit de grond, droog ze af en bewaar ze in jute of papieren zakken op een koele, donkere en goed geventileerde plek.
- Plant nieuwe blauwebessenstruiken in potten met potgrond voor zuurminnende planten. Dan kun je volgend jaar voor het eerst oogsten.
Snoeien
- Snoei nu de uitlopers van komkommers, zodat de plant zijn energie en water stopt in het laten rijpen van de laatste vruchten. Snoei net boven het tweede blad boven kleine of embryonale vruchtjes.
- Nu de laatste bloemen van de Agapanthus verwelken, kun je de stengels van deze Afrikaanse lelie terugknippen tot de voet. Verwijder vergelend blad aan de randen.
Tuinklussen
- Kom je appels, pruimen of peren tegen die aangetast zijn door bruinrot, verzamel deze vruchten dan meteen en gooi ze weg om te voorkomen dat deze schimmel zich verder verspreidt.
- Veel kwekerijen van vaste planten zijn deze maand nog geopend. Aangezien de nazomer en najaar de perfecte tijd zijn om vaste planten in de grond te zetten, is dit een uitstekend moment voor je kwekerijbezoek én om meteen nieuwe planten te kopen.