Gardeners’ World 12/2024
Kerst uit eigen tuin
Cover van

Checklist voor de tuin: week #36

Egels in je tuin voeren

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 36?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in september: week 3

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Egels in je tuin voeren
  • Zet voedsel en water neer voor egels. Egels hebben het door de droogte extra zwaar. Zowel de volwassenen als de jongen moeten zich de komende tijd goed rond gaan eten voor de komende winter. Zet geen melk neer! Katten- en hondenvoer is prima.
  • Is de droge grond in je tuin erg hard, overweg om dan in ieder geval een gedeelte af en toe te besproeien om de grond weer zachter te maken en de wormen omhoog te lokken. De vogels zullen je er dankbaar voor zijn!

Kamer- en kasplanten

tuin in september week 36: vlinderorchidee
  • Verpot vlinderorchideeën na de bloei als ze te groot voor hun pot zijn geworden.
  • Haal kamerplanten die je in de zomer buiten hebt laten staan naar binnen voor het ’s nachts te fris wordt. Nu het buiten nog warm genoeg is, kunnen ze makkelijker weer wennen aan de temperaturen binnen.

Kweken

tuin in september week 36: korenbloemen zaaien
  • Zaai winterharde eenjarige bloemen, zoals Cerinthe, duifkruid (Scabiosa) akkerscherm (Ammi) en korenbloemen (Centaurea cyanus, foto). Ze bloeien dan begin volgende zomer.
  • Verzamel de rijpe zaden van je favoriete bloemen en bewaar die in papieren enveloppen. Schrijf er duidelijk op wat erin zit en zaai de zaden in het voorjaar.

Moestuin

tuin in september week 36: bladgroenten zaaien
  • Zaai winterharde bladgroenten, zoals boerenkool, vroeg barbarakruid, paksoi, mizuna, veldsla en  mosterd om in de winter van te plukken.
  • Knip blad weg dat de vruchten van pompoenen en courgettes bedekt om de vruchten in de zon beter te laten afrijpen.

Snoeien

lavendel snoeien
  • Knip de oude bloemen en de topgroei van lavendelhagen licht bij. Pas op dat je niet per ongeluk in het oude hout snoeit.
  • Gebruik een (snoei)schaar om bloemen van dahlia’s te verwijderen zodra de bloemblaadjes verwelken. Dit stimuleert de vorming van meer knoppen en bloemen.

Tuinklussen

herfstaster
  • Geef herfstasters regelmatig wat extra water om te voorkomen dat de meeldauw toeslaat.
  • Het blad valt door de droogte vroeg dit jaar. Span netten over je vijver om te voorkomen dat al dat blad in het water valt en daar gaat rotten.
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.