Checklist voor de tuin: week #14
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in april: week 14?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
De tuin in april: week 14
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Zaai eenjarige akkerbloemen zoals klaprozen en korenbloemen. Ze bloeien snel en hebben prachtige kleuren. Maar nog belangrijker: ze leveren veel stuifmeel en nectar voor bestuivende insecten. Kies biologische zaden om er zeker van te zijn dat de insecten geen gif zullen binnenkrijgen.
Lees verder na de advertentie
Kamer- en kasplanten
- Plant de bollen van gladiolen (Gladiolus) en ananasplanten (Eucomis, foto) in potten, zodat je deze zomer extra veel kleur en exotische bloemen hebt.
- Zorg dat je kamerplanten zoveel mogelijk licht krijgen zodra ze weer harder gaan groeien. Zet ze op een lichtere plek of zorg voor meer licht met behulp van spiegels. Is dat allemaal niet mogelijk, kies dan kamerplanten voor in de schaduw.
Kweken
- Wil je je eigen smeerwortelgier maken, zaai dan wat smeerwortel in aparte bedden. Gewone smeerwortel (foto) kan helaas gaan woekeren, dus als je dat wilt voorkomen, kies dan de Russische smeerwortel Symphytum x uplandicum ‘Bocking 14’. Dat is de enige niet-woekerende soort.
- Zaai winterharde eenjarige bloemen, zoals juffertje-in-het-groen (Nigella) en goudsbloem (Calendula). Ze vullen gaten in borders mooi op.
- Bescherm zaailingen die opkomen tegen slakken. Gebruik geen slakkenkorrels, maar houd ze bij je planten weg en bestrijd ze door meer natuurlijke vijanden te lokken.
Tip! Heb je veel slakken in je tuin? Verdiep je dan in biologische manieren om slakken te bestrijden. Wij raden Biogroei aan.
Moestuin
- Plant middelvroege aardappelen en soorten die geschikt zijn voor de hoofdteelt.
- Deel pollen winterharde kruiden, zoals van citroenmelisse en bieslook. Herplant de losse stukken in potten, borders of een speciaal bed voor kruiden.
Snoeien
- Knip oude bladeren van varens die lelijk zijn geworden van de plant om plaats te maken voor de nieuwe bladeren, waarvan je de bladkrullen wellicht al kunt zien zitten.
- Verwijder de verwelkte bloemen van voorjaarsbollen, zodat ze geen energie hoeven te verspillen aan het zetten van zaad en de energie volledig in de bol opnemen – klaar voor de bloei van volgend jaar.
Tuinklussen
- Bevestig goten aan je kas en sluit er een regenton op om de regen van voorjaarsbuien op te vangen. Heb je al goten, controleer dan of ze niet verstopt zijn door bladeren en andere rommel.
- Veel kwekerijen hebben inmiddels hun deuren weer geopend voor bezoekers, dus wil je nieuwe (vaste) planten kopen, bezoek dan een kweker bij jou in de buurt. Ook leuk om te doen tijdens de Paasdagen.
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.