Checklist voor de tuin: week #13

Helga Kluiter
|
27/03/2023
aardbeien hanging basket

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in maart: week 13?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Nieuwe checklist lezen? Checklist voor de tuin: week #14

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in maart: week 13

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

tuinieren voor de natuur in maart
 • Als je het gazon voor het eerst weer maait, verzamel dan al het grasmaaisel en laat het drogen. Leg het daarna in een droog hoekje in de tuin. Je hebt dan kans dat hommelkoninginnen er een kolonie in beginnen.

Kamer- en kasplanten

Eenjarige klimplanten: Thunbergia alata
 • Zaai in de kas, in de serre of op de vensterbank een aantal eenjarige klimplanten voor, zoals Spaanse vlag (Ipomoea lobata) en Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata, foto).
 • Verpot kamerplanten die uit hun oude pot groeien. De beste tijd hiervoor is het voorjaar, voordat de planten weer harder gaan groeien.

Kweken

 • Plant lelies en andere zomerbloeiende bollen vanaf nu in potten. Dan kun je deze zomer volop van hun kleuren (en geuren) genieten.
 • Kruidachtige vaste planten zoals vuurpijlen (Kniphofia), hosta’s, zonnekruid (Helenium), daglelies (Hemerocallis) en zonnehoed (Echinacea) kun je vermeerderen door ze te scheuren. Gooi het oudste deel weg en herplant de nieuwe delen. Die zullen snel weer uitgroeien tot sterke planten.

Moestuin

aardbeien hanging basket
 • Plant aardbeienplanten in hangmanden, zodat de slakken er niet bij kunnen. Extra voordeel: je kunt de rijpe aardbeien straks makkelijk op ooghoogte plukken.
 • Zodra het warmer wordt, groeien niet alleen je gezaaide planten snel, maar ook het onkruid. Schoffel dus regelmatig om te voorkomen dat het onkruid gaat concurreren met je jonge moestuinplantjes.

Plant je aardbeien toch niet in hangmanden? Verdiep je dan in biologische manieren om slakken te bestrijden. Wij raden Biogroei aan.

Snoeien

pruikenboom snoeien in de winter
 • Heb je je vlinderstruik (Buddleja davidii) nog niet teruggeknipt? Doe dat dan nu. Hij zal dan al snel nieuwe, groeikrachtige scheuten aanmaken waaraan veel bloemen komen. Snoei je niet, dan zal de struik uiteindelijk alleen bovenin nieuwe bloemen krijgen.
 • De felst gekleurde en grootste bladeren groeien bij veel struiken vooral aan de jongste takken, zoals bij de pruikenboom (Cotinus coggygria). Snoei je pruikenboom nu om te zorgen voor de aangroei van veel jonge takken – en dus heel veel kleur!

Tuinklussen

compostbak
 • Bouw je eigen compostbak voordat het groeiseizoen volledig losbarst, zodat je meteen je groenafval uit de tuin kunt composteren. Heb je al een compostbak, kijk dan of er al wat compost klaar is om te gebruiken.
 • Maak je gieters goed schoon met water en zeep om de verspreiding van schimmelziekten, die mogelijk in je gieters overwinterd hebben, tegen te gaan.

Heb je geen eigen compost beschikbaar? Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu