Checklist voor de tuin: week #12
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in maart: week 12?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Nieuwste checklist bekijken? Checklist voor de tuin: week #13
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
De tuin in maart: week 12
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
Lees verder na de advertentie
- Ga je de komende tijd aan de slag met het planten van dahlia’s. kies dan ook enkelbloemige soorten. Het stuifmeel en de nectar zijn dan namelijk goed te bereiken voor bijen en andere bestuivers.
Kamer- en kasplanten
- Breid je collectie cactussen uit door ze zelf te zaaien. Zaai dun op vochtige en goed drainerende zaaigrond, dek dun af met een laagje vermiculiet en zet op een warme, lichte vensterbank. Houd de grond vochtig wanneer de zaailingen opkomen door het met de plantenspuit te benevelen.
- Zet in de kas planten die dezelfde verzorging vragen bij elkaar en zet kleine potjes bij elkaar in grotere bakken. Dat maakt het makkelijker om water te geven en planten te verplaatsen.
Kweken
- Vul je plukbloementuin aan met gladiolen. Je kunt de knollen tussen maart en mei planten op een zonnige plek met een goede drainage. Plant elke twee weken wat knollen om de bloei te spreiden.
- Zaai nu rechtstreeks in de vollegrond bolpapavers of slaapbollen (Papaver somniferum) om deze zomer hun bloemen te kunnen bewonderen. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en hun zaaddozen na de bloei zijn ook prachtig.
Moestuin
- Breid je kruidentuin uit door nu meer kruiden te zaaien. In de koude kas kun je nu onder andere Chinese bieslook (foto), peterselie (platte en krul), tijm en salie voorzaaien.
- Verspeen je tomatenzaailingen zodra ze hun eerste echte blaadjes hebben. Zet ze tot aan het eerste blad in de grond, want aan het stengeldeel onder de grond zullen dan meer nieuwe wortels gaan groeien.
Snoeien
- Snoei bolcatalpa’s na de winter drastisch terug. Gebruik een scherpe takkenschaar of zaag en kort alle takken helemaal in tot de basis. Tijdelijk zal de boom eruit zien als een pas geknotte wilg, maar hij zal binnenkort weer vol in het blad staan.
- Snoei de populaire hortensia Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ hard terug, zodat hij deze zomer weer volop zal bloeien. Pluimhortensia’s snoei je nu ook terug tot een stevig gestel.
Meer lezen: Je hortensia snoeien doe je zó
Tuinklussen
- Plaats nu het warmer wordt slakkenbarrières rond je hosta’s en andere planten die gevoelig zijn voor slakkenvraat.
- Ziet je gazon er na de winter gehavend uit? ga dan nu aan de slag met het herstellen ervan, onder andere door het te beluchten, verticuteren en bemesten.
Tip: deze slakkenringen van Biogroei beschermen je planten tegen slakkenvraat.
Meer lezen: Je gazon onderhouden na de winter doe je zó
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.