Checklist voor de tuin: week #11

Helga Kluiter
|
13/03/2023
wortelen zaaien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in maart: week 11?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Nieuwste checklist lezen? Checklist voor de tuin: week #12

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in maart: week 11

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

natuurlijke vijver aanleggen
 • Water in de tuin doet leven! Heb je nog geen vijver, leg er dan nu nog eentje aan. Zelfs een klein vijvertje maakt al een groot verschil. en met een goede balans tussen de vijverplanten lok je onder andere kikkers, die jou als dank van de slakken en muggen afhelpen. Win-win!

Kamer- en kasplanten

kamerplanten verzorgen in de zomer water
 • Geef je kamerplanten regelmatiger water zodra de temperaturen weer omhoog gaan, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Doe dat pas wanneer de bovenste paar centimeter van de grond echt opgedroogd zijn. Zo voorkom je dat vliegjes de grond als kraamkamer gaan gebruiken.

  Tip! Heb je last van rouwvliegjes? Dan raden wij de aaltjes van Biogroei aan.
 • Bestuif de bloesem van perziken en nectarines in de kas handmatig met behulp van een zacht kwastje.

Kweken

pluktuin in juli: Bupleurum
 • Staat je binnenruimte al vol? Je kunt diverse plukbloemen nu ook in de koude kas voorzaaien, zoals goudscherm (Bupleurum), zonnebloemen, duifkruid (Scabiosa), pronkerwten (Lathyrus) en kruisdistels (Eryngium).
 • Plant je laatste wortelgoed van fruitbomen en fruitstruiken, maar alleen als de grond niet bevroren of erg drassig is.

Moestuin

wortelen zaaien
 • Zomerwortelen kun je inmiddels rechtstreeks in de vollegrond zaaien. Zaai elke twee weken een beetje om je oogst te spreiden.
 • Zaai pastinaak zodra de grond begint op te warmen, want ze kiemen langzaam en hebben een lang groeiseizoen nodig.
 • Plant je voorgekiemde aardappelen uit in grote bakken of groeizakken op een vorstvrije plek om al vroeg te kunnen oogsten.

Snoeien

de tuin in maart week 10: siergrassen snoeien
 • Knip bladverliezende siergrassen terug waarvan je de halmen in de winter hebt laten staan. Doe dit voordat het nieuwe blad verschijnt.
 • Snoei winterheide wanneer de plantjes niet meer bloeien om ze klein en compact te houden.

Tuinklussen

planten schaduw azalea
 • Voed struiken zoals rododendrons, azalea’s (foto), camelia’s en Pieris met een universele, organische meststof of een speciale voeding voor zuurminnende planten en zorg dat ze daarna genoeg water krijgen.
 • Geef je vaste potten buiten een oppepper door de bovenste laag grond weg te schrapen en te vervangen door nieuwe potgrond. Leg daarbovenop een mulchlaag van steentjes om in de grond meer vocht vast te houden.

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu