Checklist voor de tuin: week #10

Helga Kluiter
|
06/03/2023
Elfenbloem (Epimedium)

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in maart: week 10?

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Nieuwste checklist lezen? Checklist voor de tuin: week #11

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in maart: week 10

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

  • De temperaturen zijn nog laag, dus ruim bladerhopen in je tuin nog niet op. Grote kans dat hier dieren in zitten die nog in winterslaap zijn, zoals egels en hazelwormen.
  • Geef oude appels die je zelf niet meer zo lekker vindt aan de vogels. Onder andere merels zijn blij met deze snack.

Kamer- en kasplanten

  • Sommige kamerplanten, zoals vrouwentong (Dracaena trifasciata, ook wel Sansevieria genoemd) verzamelen veel stof op hun bladeren. Veeg ze af en toe met een vochtig doekje af, zodat meer licht het blad kan bereiken.
  • Verpot orchideeën en andere kamerplanten voordat ze weer harder beginnen te groeien.

Kweken

Wilde marjolein delen
  • Deel pollen van kruidachtige vaste planten (zoals marjolein, foto) en grassen en gooi het oudste deel weg. Zo houd je groeikrachtige stukken over en krijg je gratis nieuwe planten.
  • Zijn je opgeslagen dahliaknollen beschimmeld geraakt en zacht geworden tijdens de winter? Koop dan nu nog nieuwe knollen en trek er een paar voor om stekken van te kunnen nemen. Zo is je voorraad dahlia’s snel weer op peil.

Moestuin

  • Zaai prei onder glas, want deze groenten hebben een lang groeiseizoen nodig voor je ze kunt oogsten. Ook knolselderij is een trage groeier. Zaai die dus nu binnen voor.
  • Ook al is het nog koud, je kunt nu al bosuitjes zaaien, rechtstreeks in de vollegrond. Voorzaaien en later uitplanten kan trouwens ook.

Snoeien

Elfenbloem (Epimedium)
  • Knip al het oude blad van elfenbloemen (Epimedium) weg tot aan de grond voordat de lentebloemen verschijnen. Het nieuwe blad groeit erg snel, dus pas op dat je de jonge aanwas niet wegknipt.
  • Snoei uiterlijk deze maand je leilindes. Veel mensen knippen de uitlopers helemaal tot de tak terug, maar je kunt ook terugknippen tot één à twee knoppen, zodat je leilinde weer sneller uitloopt.

Tuinklussen

gele mosterd zaaien
  • Had je deze winter nog groenbemesters staan (zoals gele mosterd, foto), dan kun je die nu onderspitten.
  • Voorzie je vaste planten buiten van organische mest (bijvoorbeeld kippenmest), zodat ze dit jaar weer genoeg voeding en sporenelementen hebben om goed te groeien en bloeien.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu