Checklist voor de tuin: week #9

Helga Kluiter
|
27/02/2023
klimplanten obelisk

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in maart: week 9?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De nieuwste checklist lezen? Dit is ‘m: Checklist voor de tuin: week #10

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in maart: week 9

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

vogels voeren in de winter: vogelpindakaas
 • De meteorologische lente begint op 1 maart, maar het weer gedraagt zich nog regelmatig ronduit winters. Wormen, kevers en rupsen schuilen nog en veel bessen zijn inmiddels allemaal opgegeten. Geef tuinvogels dus nog steeds eten, juist nu er minder voedsel in de natuur te vinden is en ze op het punt staan te gaan nestelen.
 • Over vogels gesproken: houd de website van Beleef de Lente in de gaten, want de nestcamera’s gaan weer aan! We kunnen alvast verklappen dat de bosuil al minstens één ei heeft…

Kamer- en kasplanten

dahlia's stekken: stap 1
 • Je kunt gaan beginnen met het voortrekken van dahlia’s! van de scheuten die vervolgens verschijnen kun je stekken nemen om snel meer dahlia’s te produceren.
 • Controleer je kamerplanten op plagen zoals bladluizen, wolluizen en tripsen. Bestrijd ze, bijvoorbeeld met een zeepsopje of aaltjes, om te voorkomen dat ze je planten verder aantasten.

Tip! Aaltjes en andere dieren om plagen te bestrijden, vind je bij Biogroei.

Kweken

Cleome hassleriana
 • De zaden van kattensnor (Cleome hassleriana, foto) kun je het beste zaaien op een koele vensterbank binnen of in een onverwarmde kas. Door wisselende temperaturen ontkiemen ze beter.
 • Zaai binnen wat kleurrijke eenjarige klimplanten voor, zoals Spaanse vlag (Ipomoea lobata) en Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata).

Moestuin

de tuin in maart
 • Bedek je aardbeienplanten onder een kweekklok of vliesdoek om meer warmte vast te houden, waardoor de planten eerder gaan groeien en ook een vroegere oogst leveren.
 • Plant rabarber in voedingsrijke grond, of graaf een bestaande, volwassen pol uit en deel die om de plant te vermeerderen.
 • Bedek voorbereide moestuinbedden met een stuk zwart plastic om ze droger en warmer te maken. Zo kun je straks eerder beginnen met zaaien en uitplanten.

Snoeien

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
 • Snoei winterbloeiende struiken zoals Mahonia en winterjasmijn (foto) wanneer ze zijn uitgebloeid.
 • Snoei kornoelje (Cornus), pruikenboom (Cotinus) en Anna Paulownaboom (Paulownia) hard terug om sterke nieuwe groei te stimuleren. Heb je wilgen en hazelaars nog niet gesnoeid, doe dat dan nu nog.

Tuinklussen

klimplanten obelisk
 • Maak alvast plantensteunen voor klimplanten en andere planten die steun nodig hebben. Zet de steunen meteen op hun plek. Als je dat pas doet wanneer de planten al groter zijn, is dat lastiger en wordt het resultaat minder mooi.
 • Herstel je paden nu, voordat de planten weer gaan groeien en je door de begroeiing langs je paden minder makkelijk erbij kunt.

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu