Complete plantengids: Scabiosa

Duifkruid Scabiosa columbaria

De bekendste Scabiosa-soort is het inheemse duifkruid (Scabiosa columbaria), maar deze zomerbloeiende plant heeft nog veel meer interessante familieleden. Sommige soorten zijn eenjarig, andere vast. En ze zijn razend populair bij bestuivers.

Botanische naam: Scabiosa
Gewone naam: Duifkruid
Type: Vaste plant, Eenjarige plant

Kenmerken:

Bloem

Duifkruid (Scabiosa), ook wel schurftkruid genoemd, is eigenlijk een weidebloem. Maar in strakke borders, cottagetuinen of zelfs grindtuinen ziet hij er al net zo mooi uit als tussen de wilde bloemen. Hij is verkrijgbaar in allerlei kleuren, van wit tot blauw tot bordeauxrood en is geliefd bij veel dieren.

Is duifkruid een vaste plant?

Scabiosa columbaria Pink Mist

Het antwoord op de vraag of Scabiosa een vaste plant is, is: ja en nee. Dat is namelijk afhankelijk van de soort. Sommige soorten duifkruid zijn eenjarig (zoals Scabiosa atropurpurea), andere meerjarig (zoals Scabiosa caucasica en Scabiosa columbaria, foto). Let dus goed op wanneer je duifkruid koopt!

Wekelijks planten- en tuintips in je mail

Iedere week interessante, handige en inspirerende plantenartikelen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Duifkruid zaaien

duifkruid zaaien

Zaai eenjarige soorten Scabiosa in de herfst en winter onder glas. De zaden strooi je dun in een kweekbakje. Verspeen de zaailingen wanneer ze groot genoeg zijn om te hanteren en laat ze uitgroeien tot sterke, jonge plantjes. In het voorjaar kun je ze dan in de tuin uitplanten. Zet duifkruid in de volle zon (een beetje schaduw tolereert hij ook) in vochtige, goed afwaterende grond.

Vermeerderen duifkruid

Veel soorten Scabiosa zetten volop zaad. Om deze planten te vermeerderen, hoef je dus alleen maar de zaden van je favoriete eenjarige soorten te verzamelen en weer te zaaien in het najaar. Meerjarige soorten kun je om de drie tot vier jaar delen. Het beste doe je dat in het vroege voorjaar.

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Bloei
Vermeerderen
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Vermeerderen
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Duifkruid combineren

Duifkruid is een uitstekende ‘opvuller’ die mooi staat tussen grassen of gemengd met bloeiende vaste planten en eenjarigen (zoals hier op de foto met Penstemon ‘Purple Perfection’, Penstemon ‘Garnet’ en Nepeta racemosa ‘Walker’s Low’). Daarnaast kun je hem ook goed als snijbloem in een pluktuin kweken. Sommige hogere duifkruid-soorten hebben misschien wat ondersteuning nodig.

Duifkruid snoeien

Verwijder regelmatig verwelkte bloemen, zodat de plant steeds weer nieuwe bloemen produceert. Op die manier verleng je het bloeiseizoen aanzienlijk. In het najaar kun je de zaden oogsten en de planten terugknippen. Je kunt er ook voor kiezen om de zaadhoofden te laten zitten voor de vogels. Knip de vaste soorten in dat geval pas eind winter terug.

Scabiosa voor de natuur

scabiosa bijenplant

Niet alleen ziet duifkruid er mooi uit in de tuin, de nectarrijke bloemen zijn ook geliefd bij veel bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. Daarnaast worden de zaden gegeten door vogels. Kortom: duifkruid is een echte aanwinst voor meer biodiversiteit in je tuin.

afbeelding voor Bijen
Bijen
afbeelding voor Insecten
Insecten
afbeelding voor Vogels
Vogels
afbeelding voor Vlinders
Vlinders

Scabiosa ziekten en plagen

Duifkruid heeft weinig last van ziekten en plagen. In hete zomers kan hij wel eens aangetast worden door echte meeldauw. Dit kun je echter voorkomen door de grond goed te mulchen met een dikke laag compost, zodat er minder vocht verdampt en de wortels genoeg water krijgen.

Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

De beste soorten Scabiosa

Scabiosa caucasica ‘Crimson Cushion
  • Scabiosa caucasica ‘Crimson Cushion’ (foto) – Deze vaste duifkruidsoort, ook bekend als Knautia macedonica ‘Crimson Cushion’, bloeit met prachtig rode bloemen van juli tot september. Bijen en vlinders zijn er verzot op. H x B: 75 x 50 cm
  • Scabiosa caucasica ‘Perfecta Alba’ – Deze polvormende, vaste Scabiosa-soort heeft puur witte bloemen op lange stengels. Deze soort uit de Perfecta-serie heeft kenmerkende frêle buitenste bloemblaadjes en is een goede snijbloem. Hij is, net als andere duifkruidsoorten, erg geliefd bij bestuivende insecten.
  • Scabiosa atropurpurea ‘Black Knight’ – Een van de eenjarige soorten. Zijn dubbele, speldenkussen-achtige bloemhoofden zijn heel donker – haast zwart – van kleur.
  • Scabiosa columbaria ‘Butterfly Blue’ – Een lang bloeiende, vaste soort schurftkruid die flinke aantallen blauw-paarse speldenkussen-achtige bloemen produceert tussen juli en september. Deze variëteit is steriel en zaait zichzelf dus niet uit.

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu