Zelf eten kweken in de tuin: hierom wil je vandaag nog beginnen
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Er gaat niets boven zelf je eigen voedsel kweken! Het geeft veel voldoening om een gewas van het formaat van een pompoen uit een zaadje op te kweken. En het is fantastisch om tijdens de verzorging van je planten de seizoensveranderingen bewust te beleven. Dit en nog veel meer valt je ten deel als je zelf groente en fruit kweekt. Ben je nog niet overtuigd? Kijk dan eens naar de volgende 6 voordelen.
Lees verder onder de advertentie
Je eigen voedsel kweken in de tuin is een echte ‘feel-good’-bezigheid. Dit zijn 6 redenen om er vandaag nog mee te starten.

Zelf groente en fruit kweken geeft je de kans om soorten (opnieuw) te ontdekken. Misschien proef je voor het eerst de karakteristieke nootachtige smaak van een oud appelras zoals ‘Goldparmäne’, of de romige volheid van de knobbelige aardappel ‘Pink Fir Apple’. Ga op zoek naar een nieuwe, smakelijke variant van een favoriete groente of vrucht die je niet in de winkels vindt en kweek die zelf.

Zelfgekweekte gewassen kunnen kleurrijke gerechten opleveren. Wat dacht je van paarse wortelen, gele frambozen, roze bosbessen en goudgele bieten? Kweek verschillende kleuren van bekende groenten of vruchten, en zowel je tuin als je kookkunst zullen uitbundige lof oogsten.

Het geeft veel voldoening om voedsel te eten dat je niet in kilometers maar in meters meet! Bovendien vermijd je het afval van verpakkingen waarin de meeste vruchten en groenten in winkels worden verkocht en weet je precies waar je eten vandaan komt.

Groente kweken staat gelijk aan naar de sportschool gaan zonder dat je er erg in hebt. En je houdt het veel gemakkelijker vol, omdat het leven van de planten afhangt van jouw dagelijkse verzorging! Vooral tijdens spitten en harken verbrand je flink wat calorieën. In de tuin krijg je ook meer zonlicht, waardoor je extra vitamine D aanmaakt en je bloeddruk kan verlagen.
Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.

De tuin in gaan en een zonverwarmde aardbei plukken of een stevige nieuwe aardappel rooien: dat is oogsten wanneer de groente of het fruit op zijn best is en het lekkerste smaakt. Er gaat niets boven perfect rijpe tomaten, pruimen, frambozen (eigenlijk alle zomergewassen) die je direct van de plant eet.

Heb je weinig ruimte, dan is het een goed idee om die optimaal te benutten met groenten waarvoor je in de winkels veel betaalt. Pluksla kweken is een van de grootste geldbespaarders, want een zakje zaad kost ongeveer net zoveel als één zak met gewassen slablaadjes in de winkel. Uit een zakje zaad kun je genoeg blaadjes kweken om meerdere zakken te vullen, terwijl je een veel grotere keuze hebt: van pikante mosterdsla en wilde rucola kweken tot paksoi, mizuna en postelein.
Enthousiast geworden? In Gardeners’ World ‘Van tuin naar tafel’ lees je nog veel meer tips voor succesvol groenten, fruit en kruiden zaaien en planten, én je ziet meteen wat je kunt doen met je oogst, want er staan meer dan 50 overheerlijke recepten in. Hieronder alvast 3 handige tips uit deze uitgave, om je op weg te helpen.

Door trayplanten op te kweken, hoef je zelf niet te zaaien en verpotten. Sommige zijn klein, maar je kunt ook grotere kopen, wat tijd scheelt.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Als je eind voorjaar grotere planten in potten koopt, kun je die meteen buiten planten. Ideaal voor tomaten (wanneer het risico op vorst is geweken) en tuinkruiden, zoals rozemarijn, tijm en laurier.

Heb je weinig tijd, kies dan makkelijke planten die weinig zorg nodig hebben wanneer ze eenmaal in de grond staan, zoals uien, prei, fruitstruiken en aardappelen.

Of je nu een moestuin wilt beginnen of kweekt in een gedeelte van je siertuin (dat heet met een sjiek woord een ‘potager‘) of in potten op je balkon, er is voor iedereen een manier om voedsel te kweken. Inspiratie nodig? Gardeners’ World heeft een gloednieuwe speciale uitgave ‘Van tuin naar tafel’ voor je klaarstaan, vol met kweektips voor de moestuin én heerlijke gerechten die je zelf van je oogst kunt maken. Professionele kwekers vertellen hoe je het beste kunt zaaien en planten, en de recepten komen van een heleboel bekende Nederlandse en Vlaamse chefs, zoals Yvette van Boven, Miljuschka Witzenhausen, Janny van der Heijden en nog veel meer.